Jak vyrobit dřevěný knot

Dřevěný knot - jak ho vyrobit? - Inmagazin.cz Kategorie: PRAKTICKÉ

Dřevěný knot je speciální typ knotu, který se používá pro výrobu svíček. Dřevěný knot má několik výhod oproti bavlněnému knotu, jako je například příjemný zvuk praskání, jedinečný plamen a lepší šíření vůně. Dřevěný knot se dá vyrobit doma z přírodních materiálů, jako je dřevo, vosk a olej. V tomto článku vám ukážeme, jak na to.



Co budete potřebovat

Dřevěné plátky nebo proužky. Můžete použít jakékoliv dřevo, které je suché a bez pryskyřice. Například borovice, bříza, buk nebo dub. Dřevěné plátky by měly být tenké a pružné, asi 1-2 mm silné a 5-10 mm široké. Dřevěné proužky by měly být asi 3-4 mm silné a 5-10 mm široké. Délka závisí na velikosti svíčky, kterou chcete vyrobit. Můžete si je nařezat sami nebo koupit hotové.

Vosk. Můžete použít jakýkoliv vosk, který se hodí pro výrobu svíček, jako je parafín, včelí vosk, sojový vosk, palmový vosk nebo kokosový vosk. Vosk by měl být čistý a bez barviv nebo vůní. Množství závisí na počtu a velikosti knotů, které chcete vyrobit. Obecně platí, že na jeden knot potřebujete asi 10-15 g vosku.

Olej. Můžete použít jakýkoliv rostlinný olej, jako je olivový, slunečnicový, kokosový nebo mandlový olej. Olej pomáhá zvýšit pružnost a hořlavost dřevěného knotu. Na jeden knot potřebujete asi 5-10 ml oleje.

knot

Kovové stojánky. Jsou to malé kovové destičky s otvorem uprostřed, které slouží k upevnění knotu na dno nádoby. Můžete je koupit v obchodech s potřebami pro výrobu svíček nebo si je vyrobit sami z plechu nebo drátu. Průměr otvoru by měl odpovídat tloušťce knotu.

Nádoba na tavení vosku. Může to být například plechovka, sklenice, hrnec nebo miska, která se vejde do většího hrnce s vodou. Nádoba by měla být suchá a čistá a měla by mít ucho nebo rukojeť pro snadné manipulování.

Větší hrnec s vodou. Slouží jako vodní lázeň pro tavení vosku. Hrnec by měl být dostatečně velký, aby se do něj vešla nádoba na tavení vosku a aby voda nepřetékala přes okraj. Voda by měla sahat asi do poloviny výšky nádoby na tavení vosku.

Teploměr. Slouží k měření teploty vosku. Můžete použít jakýkoliv teploměr, který je vhodný pro tavení vosku, jako je například kuchyňský, cukrářský nebo laboratorní teploměr. Teploměr by měl být čistý a suchý a měl by mít stupnici alespoň do 100 °C.

Nůžky. Slouží k zastřihování knotu na požadovanou délku. Měly by být ostré a čisté.

Papírové utěrky. Slouží k otírání přebytečného vosku a oleje z knotu. Měly by být suché a bez potisku.

Noviny nebo igelitová plachta. Slouží k ochraně pracovní plochy před znečištěním voskem a olejem. Měly by být suché a čisté.

Postup

Připravte si všechny potřebné materiály a nástroje a ochraňte si pracovní plochu novinami nebo igelitovou plachtou. Naplňte větší hrnec vodou a dejte ho na sporák. Zapněte střední plamen a nechte vodu zahřát se.

Vložte vosk do nádoby na tavení vosku a dejte ji do většího hrnce s vodou. Pozor, aby voda nevnikla do nádoby s voskem. Nechte vosk pomalu rozpustit se za občasného míchání. Sledujte teplotu vosku teploměrem. Různé druhy vosku mají různé teploty tání, obvykle mezi 50 a 80 °C. Nepřehřívejte vosk, aby nedošlo k jeho zhoršení nebo hoření. Přidejte olej do rozpuštěného vosku a promíchejte. Poměr vosku a oleje by měl být asi 2:1. Olej pomůže zvýšit pružnost a hořlavost dřevěného knotu.

Ponořte dřevěný plátek nebo proužek do směsi vosku a oleje a nechte ho nasáknout. Můžete použít kleště nebo vidličku pro snadnější manipulaci. Dřevěný plátek by měl být ponořený asi 10-15 sekund, dřevěný proužek asi 20-30 sekund. Čím déle necháte dřevo ve směsi, tím tužší a tlustší bude knot. Vyjměte dřevěný plátek nebo proužek ze směsi vosku a oleje a položte ho na papírovou utěrku. Otřete přebytečný vosk a olej z obou stran. Opakujte tento krok s dalšími dřevěnými plátky nebo proužky, dokud nevyrobíte požadovaný počet knotů.

Nechte dřevěné plátky nebo proužky ztuhnout a zaschnout na papírové utěrce. Můžete je také položit na rovnou plochu, jako je deska nebo plech. Ztuhnutí a zaschnutí může trvat několik hodin nebo i dní, v závislosti na teplotě a vlhkosti prostředí. Můžete urychlit proces sušení pomocí fénu nebo trouby.

Zastřihněte dřevěné plátky nebo proužky na požadovanou délku podle velikosti svíčky, kterou chcete vyrobit. Délka by měla být asi 2-3 cm delší než výška nádoby. Použijte nůžky a opatrně zastřihněte. Připevněte kovové stojánky k dnu nádoby, ve které chcete vyrobit svíčku. Můžete použít lepidlo, hřebíky nebo šrouby. Stojánky by měly být rovnoměrně rozmístěné a mít stejnou výšku. Průměr otvoru ve stojánku by měl odpovídat tloušťce knotu. Prostrčte dřevěný knot otvorem ve stojánku a zatlačte ho až na dno nádoby. Knot by měl být pevně uchycený ve stojánku a měl by stát rovně. Zbývající část knotu by měla vyčnívat nad okraj nádoby.

Naplňte nádobu rozpuštěným voskem. Můžete použít stejnou směs vosku a oleje, kterou jste použili pro výrobu knotu, nebo můžete přidat vůni nebo barvu podle vaší chuti. Vosk by měl být stále tekutý, ale ne příliš horký. Teplota vosku by měla být asi 60-70 °C. Nalévejte vosk opatrně, aby nedošlo k poškození nebo posunutí knotu. Nádobu naplňte asi do 2/3 výšky.

Nechte vosk ztuhnout a zaschnout. Můžete nechat nádobu na pokojové teplotě nebo ji dát do ledničky nebo mrazáku pro rychlejší ztuhnutí. Ztuhnutí a zaschnutí může trvat několik hodin nebo i dní, v závislosti na teplotě a vlhkosti prostředí. Můžete urychlit proces sušení pomocí fénu nebo trouby. Zastřihněte knot na požadovanou délku. Knot by měl být asi 1 cm nad povrchem vosku. Použijte nůžky a opatrně zastřihněte knot. Zbavte se přebytečného knotu.

Gratulujeme, právě jste vyrobili svou vlastní svíčku s dřevěným knotem! Teď už si jen užijte její krásu a vůni. Při zapalování svíčky buďte opatrní a dodržujte bezpečnostní pravidla. Svíčku nechte hořet jen pod dohledem a na nehořlavé podložce. Svíčku neuhasujte foukáním, ale použijte zhasínač nebo víčko. Svíčku nechte vychladnout před dalším zapálením. Udržujte knot čistý a zastřihovaný. Užívejte si své domácí svíčky s dřevěnými knoty!


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle