Jak zabavit děti doma (nejen) v čase koronaviru?

Jak zabavit děti doma (nejen) v čase koronaviru? - InMagazin.cz Kategorie: DĚTI

“Mamiii, ja se nudím!”. Věta, která vzbuzuje hrůzu snad u každého rodiče! Zvlášť nyní v čase pandemie ji pravděpodobně slýchávate až příliš často.



Děti jsou neustále doma a vymyslet jim zábavu není úplně jednoduché. Zvlášť když nechcete, aby svoje zvídavé a bezstarostné období strávili u televize, počítače nebo tabletu. Přečtěte si, jak vaše ratolesti alespoň na chvilku zaměstnat.

Koronavirová krize je opravdovou zatěžkávací zkouškou, a to zejména pro rodiče, kteří musí být se svými malými dětmi doma a zároveň se snaží na dálku pracovat. Snažte se režim všedního dne co nejvíce naplánovat tak, aby se příliš nelišil od běžného harmonogramu.

Vstávejte a snídejte v čase, na jaký jste zvyklí. Dítka školou povinné pak dopoledne pravděpodobně stráví on-line výukou a až odpoledne budou vyžadovat více pozornosti. Pokud máte doma předškoláky, máte to samozřejmě o něco těžší. Ale nebojte se, dáme vám pár tipů, jak vaše ratolesti zabavit.

Vzpomeňte si na to, co bavilo vás

Zkuste se vrátit do svých dětských let a zavzpomínat, co jako neposedné mrňousy zabavilo vás. Hráli jste si s autíčky, legem nebo panenkami? Se sourozenci, rodiči či prarodiči na schovávanou? Rádi jste skládali puzzle? Nebo si hráli na doktora či oblíbenou popovou kapelu a tančili? Každý nápad má cenu zlata!

Deskové a karetní hry

Menší děti by mohly zaujmout jednodušší hry jako pexeso nebo Člověče, nezlob se. Ty starší a vykutálenější už jen tak něco nezabaví, ale když je naučíte karetní hry jako třeba prší nebo záchod, možná uspějete. Na trhu je nepřeberné množství zajímavých deskových her, které rozvíjejí představivost, logické uvažování a kreativitu. Vymyslete cenu pro vítěze a “trest” pro poraženého, abyste podpořili trošku zdravé soutěživosti!

Hry na…

Určitě jste jako malí občas popustili uzdu své fantazii a hráli si například na nějaké povolání, třeba na doktory, na prodavače či popeláře. Nechte děti, aby si otevřeli knihkupectví, obchod s oblečením nebo veterinární ordinaci. A když už budou “prodávat” knížky, ptejte se jich, jestli už je přečetli a o čem jsou

Čtení a předčítání knížek

Velmi prospěšnou a pro rozvoj dětí důležitou aktivitou je čtení. Pokud máte doma předškoláky, předčítejte jim a ukazujte obrázky. Pokud zatím umí číst jen velmi pomalu a kostrbatě, čtěte s nimi - rozdělte si například různé postavy, za které budete “mluvit”. To samé mohou dělat sourozenci mezi sebou a bude je to tak i víc bavit. Nechte děti, ať si samy vyberou knihu, která je osloví. Rozhodně jim žádnou nenuťte, abyste v nich nevypěstovali odpor ke čtení.

Tvořeníčko, tvoření

Nahraďte dětem školní výtvarku. Kreativní aktivity jsou esenciální pro rozvoj jemné motoriky a představivosti. Zvlášť ti nejmenší potomci mohou pomocí “umění” vyjádřit to, co zatím nedokážou popsat slovy. Máme tu klasiky, jako tvoření z papíru (co třeba origami nebo tzv. vystřihovánky?), malování, kreslení nebo třeba stavění modelů letadel. Co takhle naučit děti základy šití? Kupte látku v metráži a ušijte třeba oblečky pro panenky nebo hadrové panáčky.

Pohybové hry a aktivity

Hra na schovávanou je samozřejmě nestárnoucí klasika, stejně jako stavění “domečku” z židlí a prostěradel. Pokud jste hodně kreativní, můžete vymyslet třeba nějakou detektivní hru, při které budou muset vaši potomci něco hledat.

Pokud dětem chybí sportovní aktivity a nemáte dům se zahradou, můžete si s nimi třeba zacvičit jógu či kardio, nebo si zatančit. Pusťte si na Youtube video se cvičením v angličtině, aby se malí zvědavci naučili nějaká nová slovíčka.

Masterchef pro děti

A co takhle zapojit děti do pečení a vaření? Dejte jim nějaký jednoduchý úkol, který by samozřejmě měl zohledňovat jejich věk - nejmenším rozhodně nedávejte do ruky nůž. Odměnou bude třeba buchta či čerstvý chleba pro celou rodinu a zároveň naděje, že v budoucnu vám děti upečou samy a vy si budete moct dát nohy na stůl.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle