Jak zařídit pokoj pro dvě děti? Jde to prakticky i vkusně

Jak zařídit pokoj pro dvě děti? Jde to prakticky i vkusně - InMagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

Zařídit prakticky dětský pokoj není úplně jednoduché. Nemožné to však není ani v případě, že jste limitováni prostorem a vaše ratolesti pokoj sdílí.



Dítě potřebuje vlastní soukromí a dostatek úložných prostor

Dokud jsou děti malé, je společný pokoj podle psychologů spíše výhra. Sourozenci totiž naopak společnost v pokoji spíše ocení, získají totiž parťáka na hraní.

Oběma dětem je nicméně vhodné pokojíček už nyní rozdělit. Oddělit pokoj lze vizuálně, tedy použitím různých barev a motivů (volte raději neutrální odstíny), ale i fakticky. Pokud je to možné, je určitě na místě rozdělení řešit sádrokartonovou příčkou, případně alespoň částečně místnost rozčlenit například využitím paravanu, závěsu či nábytku (knihovna či nízká skříňka).

pokoj

Ve společné části se děti mohou setkávat na hraní, v oddělené zóně by pak měly mít prostor pro spaní a relaxaci. Nábytek je proto až na šatní skříň rovnou na místě pořídit „krát dva“. Každé dítě by jednoznačně mělo mít i ve společném pokoji vlastní věci.

Co se týče zařízení určitě nezapomeňte v první řadě na dostatek úložných prostor. Dítě potřebuje nejen zmiňovanou šatní skříň, ale i prostor na hračky a další osobní věci. Chybět by tak neměla komoda a dostatek poliček. Velmi dobře mohou posloužit plastové kontejnery, které rozmístíte po pokoji, aniž by malý prostor vypadal přeplněně.

Postel a stůl jsou pilířem každého pokojíčku

Využít se dá i úložný prostor pod postelí. Ta je víceméně samostatnou kapitolou všech dětských pokojíčků a její nákup bychom jednoznačně neměli podcenit.

Které lůžko je nejvhodnější? Zhruba do 3 let dítě zůstane v dětské postýlce, pak už můžete přemýšlet o klasické posteli. Standardní rozměr „dospěláckého“ lůžka činí 90 x 200 cm. Taková postel dítěti vydrží tedy prakticky navždy, nicméně kýžené centimetry v malém bytě lze ušetřit koupí menších lůžek. Do asi 6 let dítěti stačí i délka 140 cm, do cca 13 let pak 160 cm.

Někteří odborníci se ohrazují proti patrové posteli, byť se zdá být do malých bytů ideální volbou. Děti se v ní však mohou navzájem večer rušit, o příliš praktické řešení se nejedná ani v případě, že ten, komu přísluší horní patro, onemocní. Pokud to prostor umožní, zvolte tedy dvě samostatné postele, optimálně v uspořádání do tvaru L. Musíte-li místem šetřit více, můžete se poohlédnout po řešení, kdy je druhé lůžko vysouvací.

Nejpozději v předškolním věku jednoznačně budou děti potřebovat i psací stůl. Z ekonomického hlediska nejvýhodnější je pořídit rostoucí nábytek, který poslouží školákovi i studentovi.

pokoj

V pubertě si připravte trpělivost

Ač se vaše děti dosud ve společném pokojíčku tolerovaly, v pubertě mohou přijít potíže, a to zejména tehdy, pokud pokojíček obývá bratr se sestrou. Oba dospívající totiž potřebují vlastní soukromí. Už se také projevují značně odlišné zájmy a rozdílný životní rytmus.

Třecí plochy se mohou zvýrazňovat i se zvětšujícím se věkovým rozdílem, kdy mladý muž či mladá slečna má jednoznačně odlišné potřeby oproti malému sourozenci, jehož svět je zatím naplněný hlavně hraním si.

Respektujte proto u svých potomků jejich nároky na soukromí. Pořiďte jim určitě zamykatelnou skříňku, do které před zvědavým sourozencem ukryjí tajný deník či jiné soukromé předměty. A učte je, že je nezbytné si navzájem vycházet vstříc, když si například jeden z nich chce pozvat návštěvu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle