Jaký je nejlepší koberec pro alergiky?

Jaký je nejlepší koberec pro alergiky? - Inmagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

Čím dál více lidí trpí na alergie. Může jít o různé typy. Někdo trpí, zatímco venku kvetou rostliny, jiný zase nemá rád prach nebo zvířecí srst. Poměrně dost alergií je spojováno s jídlem – lepek, laktóza, mořské plody, sója a spoustu dalších mohou vyvolat nežádoucí reakce, jako jsou problémy s dýcháním, kýchání, červené skvrny na pokožce a další. Zatímco alergie na jídlo je možné řešit poměrně snadno, s alergií na prach už to tak snadné není.



Koberce nepřítelem alergiků

Právě lidé, kteří jsou alergičtí na prach, se obvykle snaží vyhýbat co největšímu množství tkanin, včetně koberců, v místnostech. Vhodnější variantou pro ně mohou být kusové koberce, protože ty je možné čas od času vynést ven a pořádně je vyklepat. Právě časté čištění a vysávání je jedním z obran, ke které se alergičtí lidé uchylují. Roztoči, kteří mohou být taktéž alergeny, jsou obsaženy ale také v matracích.

koberec

Koberce vhodné i pro alergiky

Koberec je místem, kde se daří uchovávat různé látky, jako je prach, písek, zvířecí chlupy. To všechno mohou být silné alergeny. Zejména rodiny s dětmi si ale interiér bez koberce neumí představit. Pestrobarevné dětské koberce mohou oživit interiér, a na straně druhé jsou také místem, kde si děti mohou hrát bez rizika prochladnutí ze studené země. Proto je třeba koberec udržovat čistý. V současné době už jsou koberce vyráběny tak, že si je mohou dovolit i alergici.

Antialergenní koberce

Mezi antialergenní materiály, ze kterých jsou koberce vyráběny, patří zejména stoprocentní polyester nebo viskóza. Tyto dva materiály se mohou pochlubit zejména antistatickými vlastnostmi, které snižují množství výskytu prachu a hromadění nečistot. Polyester je navíc velmi odolným materiálem, který je možné snadno čistit. Viskóza propůjčuje luxusní vzhled za dobrou cenu. Z přírodních materiálů je možné použít pouze bavlnu, která je oproti syntetickým materiálům příjemná na dotek.

Zdroj obrázku: Smart Blonde / Shutterstock.com


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle