Je Jezevčík ideální volba pro domácího mazlíčka?

Je Jezevčík ideální volba pro domácího mazlíčka?  - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Jezevčík je energické, milé plemeno psa s upřímnou osobností. Toto plemeno krátkého vzrůstu, které je známé jako “pes doga“, “párek v rohlíku“, zanechává trvalý dojem.



Jezevčík je chován jako standardní nebo miniaturní velikosti, ale rysy tohoto plemene jsou podobné pro oba.

Jezevčík může být milující společník, a dokonce rodinný pes. I přes svou velikost má jezevčík tendenci být docela ochranný a ostražitý, takže z tohoto plemena může také udělat vynikajícího hlídacího psa.

Historie jezevčíka

Jezevčík pochází z Německa jako lovecký pes. Ačkoli jeho původ může být stopován již od 15. století, vývoj plemene opravdu začal v 17. století v Německu. Jejich krátké nohy, uvolněná kůže, dlouhý trup, odhodlání a nezávislost byly ideální pro kopání, vstup do tunelů a samozřejmě boj proti jezevcům. Jejich klapkové uši pomáhají udržovat nečistoty a zbytky při vykopávání.

Další vývoj plemene vytvořil dvě velikosti. Historicky standardní velikost pokračovala v lovu jezevců i divočáků, zatímco miniatury honily zajíce a lišky. V Německu je také střední velikost.

Jezevčíci byli přivezeni do USA již v roce 1885, kdy bylo toto plemeno uznáno Americkým klubem chovatelských stanic (AKC), ale ve 30. a 40. letech 20. století se jeho popularita zvýšila. Během druhé světové války, byli v USA dočasně označováni jezevčíci jako jezevci. Zůstávají velmi populárními psy dodnes.

Jezevčíci a péče

Péče o jezevčíka závisí na jejich srsti. Odrůda dlouhosrstá vyžaduje každodenní kartáčování, ale obvykle nevyžaduje profesionální péči. Hladcí jezevčíci mají vyšší míru uvolňování než jiné odrůdy. Všichni jezevčíci by měli podle potřeby přijímat koupele (často, pokud existují kožní problémy).

Nezapomeňte pravidelně ořezávat nehty, abyste předešli problémům s tlapkami. Uši s chlopní dolů také vyžadují pozornost, aby se udržovaly čisté a sledovaly se známky infekce nebo roztočů. Udržujte dobrou ústní hygienu tím, že několikrát týdně čistíte zuby svého psa.

Jezevčík, který je milován svou odvážnou osobností, může mít sklon být tvrdohlavý, ochranný a defenzivní. Mnoho jezevčíků je také známo svou tendencí štěkat. Správné školení o poslušnosti může tyto potenciální problémy proměnit v prospěšné vlastnosti. Jsou houževnatí, což bylo dobré u loveckého psa, ale mohou vás touto vlastností doma obtěžovat.

Jezevčíci jsou přirozeně náchylní k rozvoji obezity. Aby se předešlo přibírání na váze, měl by váš jezevčík pravidelně cvičit. Doporučuje se denní procházka, s minimálně 10minutovou chůzí denně, plus nějaký čas na hraní. Správná výživa je však také klíčová a měli byste si být jisti, že nedojde k nadměrnému krmení.

Musíte chránit záda svého jezevčíka. Až 25 procent jezevčíků má chorobu meziobratlových plotének, což může mít za následek zhoršení jejich spinálních disků a náchylnost k vyboulení, když mají zátěž nebo zranění zad. Při manipulaci s ním podporujte záda psa. Také by se mělo odrazovat od skákání z nábytku nahoru a dolů. Můžete poskytnout rampy pro vstávání a klesání ze židlí nebo postelí.

Jezevčík nemusí být ideální plemeno kolem malých dětí, pokud neučiníte opatření pro rozsáhlé školení a socializaci psa. Obecně u tohohle plemena je lepší, pokud bude chováno s dětmi už od štěněte, než v pozdějším v pozdějším věku. Zejména budete muset trénovat své děti, aby s tímto psem bezpečně manipulovali, protože jeho dlouhé záda mohou být při nesprávném zacházení zraněny.

Jezevčíci mají velkou nadřazenost, takže se nemusí hodit pro domácnost, která zahrnuje jiné psy. Obvykle dobře vycházejí spolu s jinými jezevčíky, ale mají tendenci být nejlepší pes v domácnosti s více zvířaty.

Běžné zdravotní problémy

Odpovědní chovatelé se snaží udržovat nejvyšší standardy chovu. U plemene se však mohou vyskytnout některé dědičné zdravotní problémy. Níže jsou uvedeny některé podmínky, které je třeba znát:

-Meziobratlová ploténka

-Diabetes mellitus

-Epilepsie

-Žaludeční dilatace-volvulus

-Acanthosis nigricans

Strava a výživa

Množství potřebného jídla závisí na velikosti vašeho psa, úrovni aktivity, věku a dalších faktorech. Nezapomeňte poskytnout kvalitní jídlo a sledovat příjem a hmotnost vašeho psa. Pokud si všimnete, že váš pes trpí nadváhou, podnikněte včasné kroky a poraďte se se svým veterinárním lékařem o vhodném plánu krmení, druhu jídla a množství, které zajistí, aby váš pes měl přijatelnou hmotnost. To pomůže vašemu psovi dosáhnout jeho přirozené životnosti.

Váš osobní výzkum

Stejně jako u jakéhokoli jiného plemene, pokud si myslíte, že jezevčík je pro vás to pravé, nezapomeňte před provedením jednoho provést spoustu výzkumu. Chcete-li se dozvědět více, promluvte si s dalšími majiteli jezevčíků, renomovanými chovateli a záchrannými skupinami jezevčíků.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle