Jorkšírští teriéři patří mezi oblíbené mazlíčky v domácnosti

Jorkšírští teriéři patří mezi oblíbené mazlíčky v domácnosti - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Jorkšírští teriéři, běžně nazývaní jorkšíři, jsou malí psi s houževnatou povahou. Jsou jedním z nejoblíbenějších plemen psů na celém světě.



Jorkšíři bývají velmi hlasití, ochranitelští a věrní. Navzdory své malé velikosti jsou z nich vynikající hlídací psi. V srdci jsou jorkšíři úžasní společníci, kteří se rádi nechávají hýčkat a tulí se ke svým blízkým.

Péče o Jorkšíry

Jorkšíři jsou víc než jen psi na klíně. Toto plemeno dokáže být někdy dost hlasité a tvrdohlavé. Včasný výcvik a socializace s lidmi a jinými psy jsou pro jorkšíra velmi důležité a pomohou zabránit tomu, aby se jeho "velká osobnost" vymkla kontrole. Dobře vycvičený jorkšír je ke svému majiteli mnohem pozornější. Správný výcvik také usnadňuje manipulaci s jorkšírem na místech, jako je veterinář.

jorkšír

Často se uvádí, že jorkširskému teriérovi se pravděpodobně nebude dařit v domácnosti s malými dětmi. Problémy přicházejí jak s hrubým zacházením ze strany dětí, tak reakcí psa, který při vyprovokování štípne. Jorkšíři se také mohou dostávat do projevů dominance v blízkosti jiných psů a jsou nebojácní, když vyzývají větší psy, což je někdy může ohrozit.

Jorkšír se nebude dobře cítit v domácnosti, kde je po většinu dne ponechán sám. Toto plemeno potřebuje hodně pozornosti a nejlépe se mu daří, když je chováno v blízkosti lidského společníka. V opačném případě se u něj může projevit separační úzkost a může si vypěstovat špatné návyky.

Jorkšíři jsou díky své malé velikosti vhodní pro bydlení v bytě. Nejsou to však gaučoví miláčci. Jorkšíři jsou aktivní psi, kteří stále potřebují pravidelný pohyb. Každodenní procházky by měly průměrného jorkšíra udržet šťastného a zdravého, i když mnoho jorkšírů potřebuje kromě procházek se svými majiteli také běhat a hrát si. Nezapomeňte sledovat chování svého psa na vodítku i mimo něj, protože jorkšíři rádi honí věci a svádějí souboje s velkými i malými psy.

Jorkšírům nesvědčí extrémní teploty, horko ani zima, proto se jim nejlépe daří v mírném podnebí a v interiéru. V horkém počasí choďte s jorkšírem na procházky v nejchladnější části dne a v chladném počasí mu poskytněte svetr.

Jorkšíři mají hedvábnou, neustále rostoucí srst, která by se měla pravidelně kartáčovat, pokud je chována dlouhá. Mnoho majitelů jorkšírů se rozhodlo pro krátké stříhání (obvykle u kadeřníka jednou za několik týdnů). Ať tak či onak, jorkšíři vyžadují mírné množství běžné péče. Pokud je jorkšír neupravený, může mít na obličeji tolik dlouhých chlupů, že potřebuje gumičku, aby mu nepřekážely při jídle.

jorkšír

Protože jorkšíři nelínají tolik jako některá jiná plemena, jsou často označováni jako hypoalergenní. Alergie však vyvolává psí srst nebo sliny a jorkšír může u citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci.

Jorkširští teriéři jsou známí tím, že se obtížně vychovávají, takže počítejte s tím, že než se vám to podaří, budete s nimi trochu bojovat. Během tohoto dlouhého procesu mějte po ruce dostatek štěněcích podložek. Váš pes může odmítat chodit ven za deště a možná budete potřebovat krytý prostor pro přestávky na nočník.

Strava a výživa

Jorkširského teriéra krmte dvakrát denně. Důsledně odmítejte dělit se se svým psem o potravu. Je známo, že u tohoto plemene dochází k zažívacím potížím, jako je zvracení a průjem, když mají takové pamlsky.

Nedoporučuje se krmit psa volně nebo mu dávat kousky z vašeho talíře, jinak byste mohli skončit se psem s nadváhou. To psa předurčuje ke kratšímu životu a dalším zdravotním potížím. Případný nárůst hmotnosti konzultujte s veterinárním lékařem, který vám doporučí krmný plán, speciální krmivo pro psy a potřeby pohybu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle