Kangals - přirozeně se rodící ochránci

Kangals - přirozeně se rodící ochránci - inmagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Kangalové jsou jedinečné plemeno psů s velmi dlouhou historií. Zatímco většina lidí nikdy o tomto plemeni neslyšela, hrálo v lidské historii velmi důležitou roli. Jsou považováni za jedno z nejstarších plemen psů, kteří dnes ještě existují!



Jsou to obři tělem i duchem, kteří se věnují ochraně hospodářských zvířat i lidí. Kangal, který není pasteveckým psem v tradičním smyslu, se více zaměřuje na ochranu stáda před rádoby dravci.

Od pohledu je zřejmé, že toto plemeno je pro svou práci jako stvořené. Díky své tyčící se velikosti, silným čelistem a zlomyslným postojům je více než připraveno bránit své území.

Kangalové jsou také skvělí společníci. Pokud uvažujete o adopci psa Kangal, je důležité vědět, na co připravit. Nejsou jako standardní psí plemeno. A mají některé jedinečné požadavky na péči, které musíte zvážit.

Historie plemene

Kangal, známý také jako turecký ovčák, byl nejprve chován na Anatolské náhorní plošině v Turecku. Jejich počátky sahají do 12. století.

Byli chováni, aby chránili stáda ovcí před širokou škálou predátorů. Pastýři a chovatelé strávili staletí zdokonalováním plemene Kangal, aby zajistili správné fyzické a psychické vlastnosti. Většina z těchto vlastností je stále nedotčena, což nám umožňuje nahlédnout do minulosti.

Přísné standardy chovu v Turecku pomohly udržet plemeno Kangal relativně nezměněné po několik století.

Dnes jsou Kangalové stále velkou součástí turecké kultury. To platí zejména v provincii Sivas. V Sivasu jsou dvě vládní chovatelská zařízení, což je stejná oblast, odkud tito psi pocházejí.

Toto plemeno se samozřejmě rozšířilo do celého světa. Ve srovnání s jinými plemeny jsou poměrně vzácní, ale chovatelé Sivas nadále vyvážejí psy do Evropy, Spojených států a dokonce i do Afriky.

kangal

Štěňata

Vzhledem k tomu, že chovatelé v Sivasu i mimo něj vynaložili maximální úsilí na zachování plemene Kangal, nenajdete tam spoustu odrůd. Tito psi nemají ve svém rodokmenu mnoho křížení. Výsledkem je, že existuje pouze jeden typ psa Kangal. Ve Spojených státech jsou tito psi neuvěřitelně vzácní.

Kangalský temperament

Pokud máte to štěstí, že vlastníte Kangala, všimnete si, že tito psi vykazují v mladém věku velmi silné instinkty. Jak jsme již zmínili, psi Kangal Shepherd strávili staletí ochranou hospodářských zvířat. Jsou to přirození ochránci a nepotřebují žádné školení, aby věděli, co mají dělat.

I jako štěňata jsou Kangalové velmi nezávislí. Tito psi vědí, že jsou na světě kvůli své práci, a začnou chránit docela brzy.

I když primárně chrání ovce, budou také sledovat prakticky jakýkoli dobytek, který máte. Postaví se každému dravci, který se odváží překročit hranice.

Kangalové tráví své dny hlídáním oblasti. Často jsou na nejvyšším bodu (kopci), aby mohli bedlivě sledovat celé stádo. Díky svému bezvadnému sluchu a čichu dokáží odhalit potenciální predátory z velké dálky. Pokud k tomu dojde, buďte připraveni na show.

Tito psi budou při řešení predátorů často používat třífázový přístup

- štěkáním a vrčením

- pokud to nefunguje, štěkání se změní v divoký řev

- nakonec Kangal zaútočí

Práce

Kangalové jsou velmi metodičtí, když útočí. Obvykle se utíkají postavit před stádo, než srazí dravce. Pak půjdou na hrdlo nebo zadní nohy, aby vetřelce znehybnili. Kangalové jsou pro útok dobře vybaveni. Přes svou obrovskou velikost mohou běžet až 30 km za hodinu a mají kousnutí, které je údajně třikrát silnější než kousnutí Pitbulla.

Zároveň jsou skvělými společníky. V domácím prostředí jsou překvapivě jemní a klidní. Kangalům se dokonce dobře daří s dětmi a jinými rodinnými mazlíčky.

Kangal bude tvrdě pracovat, aby chránil vás a vaši rodinu, stejně jako kdyby se dívali po stádu ovcí. Jsou vynikajícími hlídacími psy a budou si dávat pozor na cizí lidi, kteří se přiblíží k vašemu majetku. Buďte tedy připraveni na štěkání!

Socializaci, Kangalové potřebují již ve velmi mladém věku. Během štěněcího období se bude rozvíjet spousta jejich osobnostních rysů. Je dobré vystavit své nové štěně jiným psům a také prostoru, který budou chránit co nejdříve.

Dobře pracují v páru nebo ve smečce.

kangal

Inteligence

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je poskytnout vašemu Kangalovi bezpečný prostor pro jeho práci. Štěňata jsou proslulá tím, že se dostávají ze stísněných prostor, takže byste měli investovat do plotu vysokého alespoň 6 metrů. Zároveň se mohou snadno podhrabat a uniknout, aby pronásledovali predátora.

Velikost a hmotnost

První věc, kterou si na Kangalu všimnete, je jeho velikost. Tito psi jsou masivní! Jedná se o velké psy se spoustou svalů. Nejsou tak objemní jako některá jiná plemena, ale nelze popřít, že Kangalové jsou silní. Zdravý Kangal bude mít na zadních nohách působivé svaly, které se používají k běhu a útoku.

Život

Větší psi mají obvykle podstatně kratší délku života než jejich menší psí bratři. To však není případ Kangalů. Většina zdravých Kangalů se dožije 12 až 15 let.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle