Kastrované kočky a jejich strava

Kastrované kočky a jejich strava - Inmagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

V dnešní době je naštěstí většina koček a kocourů žijících v domácnosti s majitelem kastrovaná. Kastrace znamená vždy určitý zásah do kočičího organismu. Je proto po ní vhodné upravit i výživu, protože nutriční potřeby kočky po kastraci se v určitých ohledech liší. Vhodnou stravou ji můžeme zajistit klidnější a zdravější život.



Výhody kastrace

Je dokázáno, že kastrované kočky se dožívají vyššího věku než nekastrované. Důvodem je menší množství zranění, kousných ran a infekcí, s nimiž se jejich organismus a imunitní systém během života musí vyrovnávat. Kastrované kočky se totiž obvykle zdržují více doma. Také se s mnohem menší pravděpodobností infikují nebezpečnými virózami, jako je FIV a FeLV, které se přenášejí zejména kousnými ranami nebo pohlavním stykem. U koček se kastrací významně snižuje riziko rozvoje onemocnění pohlavního aparátu, jako je zánět dělohy a tumory mléčné žlázy. A samozřejmě z hlediska kočičí populace nejdůležitějším aspektem kastrace koček je snížení počtu nechtěných koťat, které pak čeká na ulici život stejně nesnadný, jako měli jeho rodiče.

kočky

Nečekaná obezita

Již v prvních týdnech po zákroku kočka zvýší příjem krmiva přibližně o 30 % a hůře snáší pocit hladu. Současně se také snižuje její denní potřeba energie, a proto není-li velmi brzy přizpůsobena krmná dávka jejím skutečným potřebám, hrozí kastrované kočce obezita. Nefyziologické zvýšení tělesné hmotnosti s sebou může přinést další problémy – kloubní onemocnění, riziko rozvoje cukrovky, onemocnění kardiovaskulárního aparátu a jiné.

Množství krmiva

Jako prevenci obezity je vhodné sledovat množství krmiva, které kočka přijímá. Majitelé koček, často neřeší, kolik toho kočka skutečně sní a prostě doplňují misku, jakmile je prázdná. Jestliže se objevují známky nárůstu tělesné hmotnosti, je důležité hned na začátku učinit opatření. První z nich je kvantifikace denní dávky krmiva. Zkuste kočce potravu rozdělit do několika menších dávek. Kromě množství přijaté energie musíme věnovat pozornost i té vydané. Trocha tělesného cvičení nikomu neublíží, a tak ideálně každý den alespoň na chvíli vylákáme kočku ke hře. Vybírejte krmivo, které neobsahuje vysoké množství tuku.

Jaké krmivo vybrat?

Chcete-li pro svoji kočku kvalitní krmivo, tak vybírejte takové, která obsahuje vyšší množství kvalitních bílkovin živočišného původu. Organismus kočky má pro zachování zdraví ledvin vyšší potřebu příjmu tekutin. Kočky bohužel obecně málo pijí, a tak je pro ně vhodnější vlhké krmivo nebo syrová potrava, například B.A.R.F. Alternativou mohou být granule lisované za studena. Zcela zásadní je vybírat krmivo vyrobené z kvalitních surovin. Doporučuji vyhnout se privátním značkám, které prodávají velké obchodní řetězce ve svých supermarketech a hypermarketech. Značka, která odlišuje krmivo určené pro různé věkové kategorie zvířat a také u ní najdeme granule či vlhkou formu pro kastrované kočky, už bude ideálu blíže. Granule určené pro kastrovanou kočku nebo kocoura sice asi nebudou patřit k těm levnějším, ale určitě jejich koupí chybu neuděláte. Doporučuji v každém případě vždy kupovat celá originální balení, nikdy rozvážené krmivo. A na začátku, než zjistíte, zda nová značka Vaší kočce chutná, volte vždy malé balení.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle