Lék Ivermectin a covid-19

Může Ivermectin vyřešit problémy covidu-19? Kategorie: ZDRAVÍ

Pandemie viru covid-19, která souží v současné době celý svět, výrazně zasáhla do našich životů. Všichni si přejeme, aby bylo toto výrazné omezení běžného života a zvýšená úmrtí mnoha lidí rychle vyřešeno a mohli bychom opět žít jako dřív. Proto se farmaceutické firmy předhánějí ve výrobě nových léků i očkovacích vakcín.



Avšak v honbě za zázrakem se poněkud pozapomíná na léky, které jsou již dávno vyvinuty, odzkoušeny a mohly by výrazně pomoci v boji s covidem-19.

Lék Ivermectin se dostává v posledních týdnech do popředí a zprávy o jeho účincích na virus covid-19 mají pozitivní ohlas. Nejde však jen o lék lidský, ale zajímavostí je, že se jedná o lék běžně používaný ve veterinární praxi. Zvířata však také mohou dostat covid-19, jako v nedávné době gorily v Pražské Zoo nebo někteří domácí mazlíčci ve světě. Ostatně kolují nepodložené zprávy, že se covid-19 přenesl na lidi právě ze zvířat. Tak proč nevyzkoušet i léky pro zvířata, když tyto možnosti jsou.

Co je Ivermectin

Lék Ivermectin je antiparazitikum používané u lidí i ve veterinárním lékařství. Zbavuje tělo parazitických hlístic, jako jsou škrkavky, měchovci nebo roztoči, funguje také proti vším nebo zákožkám a dalším ektoparazitům. U lidí se používá proti elefantiáze, říční slepotě nebo parazitickým onemocněním zažívacího traktu. Američtí a japonští vědci, kteří jej objevili, získali v roce 2015 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

Podává se formou pasty, injekčně nebo spot-on u zvířat nanesením na kůži mezi srstí.

Ivermectin

Ivermectin a pandemie covid-19

Účinnost léku se osvědčila nejen u onemocnění způsobených parazity, ale také jako léčba malárie nebo virových nákaz. Ivermectin má širokospektrální účinnost proti RNA-virům, jejichž součástí jsou koronaviry, do nichž spadá také covid-19 a další viry chřipky. Účinkuje také proti horečce dengue a západonilské horečce.

Je to naděje?

V současné době byl Ivermectin nasazen u několika pacientů trpících covid-19 v různých zemích a jeho účinky na tuto nemoc jsou zkoumány. Z předběžných dat lékařů v zemích Austrálie nebo Slovenska vychází, že lék by mohl mít vliv na léčbu onemocnění covidu-19 a urychlit uzdravení pacientů. Jelikož se však jedná o nový typ léčby, je ještě brzo na předčasné závěry. Některé státy však už teď usilují o jeho nasazení v nemocnicích. Zatím žádná studie nepotvrdila ale ani nevyvrátila jaké jsou účinky tohoto léku na léčbu covidu-19.

Covid-19 je zcela nová nemoc, která se prudce rozšířila do celého světa ve velmi krátkém čase a způsobila mnoho úmrtí. Zpočátku nebylo možné reagovat ve stejně rychlém sledu, v jakém se nemoc prudce šíří. Dnes však vznikají nové a nové studie o lécích, které by mohly tento celosvětový problém vyřešit a projevy pandemie zvrátit. Lék Ivermectin by mohl být jedním z léčiv používaných k léčbě této nemoci, avšak je ještě příliš brzo na závěry. Každý lék i očkovací látka musí projít zkušebním procesem, kdy je ověřena účinnost přípravku a poté může být podávána u lidí. Jestli Ivermectin bude součástí boje proti pandemii koronaviru, na to si budeme ještě muset nějakou dobu počkat.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle