Malý, kudrnatý a inteligentní – To je pudl

Malý, kudrnatý a inteligentní – To je pudl - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Mezi oblíbené psí plemena patří pudlové, protože jsou vysoce inteligentní, energičtí psi s dobrým temperamentem. Ačkoli jsou historicky považováni za francouzského psa, pudlíci pravděpodobně pocházeli z Německa.



Popularita pudlíků může být částečně způsobena třemi velikostními odrůdami plemene: standardní, miniaturní a větší. Všechny velikosti jsou považovány za stejné psí plemeno a jsou drženy na stejných plemenných standardech. Pudlíci mohou být laskaví psi, kteří dělají opravdu úžasné společníky.

Historie pudla

Lidé věří, že pudlové pochází z Německa, ačkoli oni byli známí jako francouzští psi mnoho let. Jejich jméno je odvozeno od německého slova pudel.

Standardní pudlové jsou považováni za nejstarší formu tohoto plemene. Jejich historie použití jako retrívrů a vodních psů vedla ke známému střihu pudlíků, který byl navržen tak, aby chránil klouby před teplotou studené vody. Pudlíci by pro lovce stáhly kachny a další drůbež. Miniaturní a hradečtí pudlové byli také dobrými plavci a lovci. Nakonec, malí pudlíci byli známí jako rozmazlení společníci francouzských aristokratů, ačkoli oni byli také známí jako předvádějící psi.

Pudl byl uznán anglickým chovatelským klubem v roce 1874 a americkým chovatelským klubem v roce 1886. Nebyli běžní v USA až po druhé světové válce, ale po desetiletí byli mezi 10 nejoblíbenějšími plemeny.

Péče o pudla

Pudlíci mají krásnou, jedinečnou dlouhou srst. Protože jejich hrubé, kudrnaté vlasy neustále rostou, je třeba věnovat velkou pozornost správnému ošetřování, včetně pravidelných účesů a kartáčování. Pokud pes není pravidelně kartáčován, může dojít k zachumlání vlasů.

Pudl je považován za jedno z mnoha hypoalergenních psích plemen, a to díky své srsti. I když stále mají alergeny ve svých lupinách a slinách, vrhají je méně do vzduchu. Mohou být vhodné pro ty, kteří jsou mírně nebo středně alergičtí na psy. Pokud jste však citliví, trávíte čas kolem pudlíka, zjistěte, zda jsou vyvolány vaše alergie.

Váš pudl bude potřebovat své nehty ořezávat každých pár týdnů. Rovněž je dobrá dentální hygiena, čistit zuby vašeho psa nejméně dvakrát až třikrát týdně. Nezapomeňte zkontrolovat uši vašeho psa, protože u plemen s velkýma ušima je větší pravděpodobnost, že dostanou ušní infekci.

Stejně jako všichni psi i pudl vyžaduje řádný výcvik a socializaci, aby byl šťastný a dobře přizpůsobený. Protože pudlíci jsou velmi inteligentní, mohou být snadno vyškoleni k provádění různých příkazů a triků. Budou se také učit špatné návyky, pokud nebudete ve svém tréninku důslední. Ujistěte se, že vás váš pudl přijímá jako psa alfa a není pokažen myšlením, že má tuto roli ve vaší domácnosti.

Pudl má střední až vysokou energetickou hladinu a vyžaduje denní cvičení. Vytvořte rutinu, která zahrnuje procházky a zábavné aktivity, jako jsou hry, aby se váš pudl mentálně i fyzicky stimuloval. Znuděný pudl může vykazovat destruktivní návyky. Ujistěte se, že trénujete svého pudla, aby chodil na vodítku a stýkal se svými vrstevníky.

Pokud je pudl správně vychován, může se mu dobře dařit v rodinách s dětmi. Standardní pudlíci jsou dobrou volbou pro rodinu s dětmi, zatímco malé dítě, které se psem nezachází šetrně, může být zraněno hračkami a miniaturními pudlíky. Tito malí psi mohou být defenzivní, pokud se s nimi bude zacházet hrubě. Starší děti, které respektují psa, mohou mít pudla na zábavné hry. Pudlíci mohou být dobří v rodinách s více domácími mazlíčky, zejména pokud jsou vychováváni s ostatními domácími mazlíčky.

Běžné zdravotní problémy

Rutinní veterinární péče pomůže udržet vašeho pudla zdravého po mnoho let. U plemene se však mohou vyskytnout některé dědičné zdravotní problémy. Mezi, které patří:

-Addisonova choroba (hypoadrenokorticismus): Hormonální porucha způsobená nedostatečnou produkcí hormonů kortizolu a aldosteronu

-Cushingova nemoc (Hyperadrenokorticismus): Nadměrná produkce hormonu kortizolu

-Patellar Luxation: Dislokace kolenního kloubu psa

Strava a výživa

Množstvím, kterým krmíte pudla, závisí na jeho velikosti, věku, úrovni aktivity a dalších faktorech. Nejlepší je dát svému psovi dvě jídla denně.

Budete muset odolat dávat vašemu psovi lidské jídlo, bez ohledu na to, jak moc žebrají. To může vést k jemným stravovacím návykům a přispět k přibírání na váze. Nezapomeňte sledovat váhu vašeho domácího mazlíčka, protože obezita může vést k dalším zdravotním problémům a zkrátit životnost vašeho psa. Diskutujte o výživových potřebách vašeho psa s veterinářem.

Další výzkum

Stejně jako u jakéhokoli plemene, pokud si myslíte, že pudl je pro vás to pravé, nezapomeňte před přijetím jednoho pudla provést svůj vlastní výzkum. Chcete-li se dozvědět více, promluvte si s dalšími majiteli pudlů, renomovanými chovateli a záchrannými skupinami.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle