Nájemní bydlení jde na odbyt. Je opravdu tak výhodné?

Nájemní bydlení jde na odbyt. Je opravdu tak výhodné? - Inmagazin.cz Kategorie: FINANCE

S neustále rostoucími hypotečními sazbami na konci roku 2022 pohybujícími se nad úrovní 6 % a pouze mírným poklesem inflace, je pro většinu lidí vlastní bydlení nedostupné. Samozřejmě se najdou i tací, kteří hypotéku nepotřebují a nové bydlení financují z vlastních zdrojů, ale těch je naprosté minimum.



Majorita se však musí chovat dle aktuálního vývoje hypotečních sazeb. Z toho důvodu se stále více lidí při volbě nového bydlení obrací k tzv. nájemnému bydlení. Jednoduše platíte tržní nebo obecní nájem, podle toho, od koho si nemovitost pronajímáte.

bydlení

Co vyžadují nájemci

Začíná se objevovat stále více zejména pražských developerů, kteří staví novostavby přímo s cílem nájemního bydlení. Developeři si uvědomují, že lidé, kteří si nájemní bydlení pořizují nebo o něm uvažují, se dělí na ty, kteří chtějí jít do staré zástavby a na ty, kteří vybírají novostavby. Lidé, kteří chtějí bydlet v novém, vyžadují často vyšší standard a lepší služby v okolí bydliště. A právě tyto požadavky se developeři snaží pokrývat, aby svoje nájemní byty snadno pronajali.

Výhody nájemního bydlení

Největší výhodou, kterou jsme uvedli na začátku článku je to, že nemusíte řešit koupi vlastního bytu v turbulentní době extrémních hypotečních sazeb, inflace a přicházející ekonomické stagnace. Nemusíte si na sebe brát balvan hypotéky, který vás “uzemní” v čase i místě - naopak zaměstnavatelé tuto situaci oceňují, protože tak získávají zaměstnance, kteří jsou vázáni k místu a zejména k povinnosti každý měsíc splácet hypotéku, čímž mají nižší míru fluktuace.

Mezi další výhody můžeme uvést:

  • vyšší flexibilita – možnost častěji měnit bydlení i místo pobytu,
  • kvalitnější bydlení – možnost dovolit si lepší úroveň než při pořízení nového bytu

bydlení

Nevýhody bydlení v podnájmu

S životem v nájemním bytě se pojí mnoho povinností jak pro majitele, tak pro nájemce. Některé z nich mohou být považovány za nevýhody jako například:

  • kauce na byt (na začátku smluvního vztahu),
  • kvalitní nájemní smlouva (podepisujete jen to, co dává smysl),
  • řešení havarijních situací (ideálně, když jsou základní typy havárií popsány ve smlouvě, jako např. vadný kotel, pračka, lednice, sprcha, plísně a práva a povinnosti obou stran),
  • výpovědní lhůta a ukončení smlouvy.

Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle