Naplánujte si kuchyni podle kuchyňských zón

Naplánujte si kuchyni podle kuchyňských zón - Inmagazin.cz Kategorie: PRAKTICKÉ

Renovace a výběr nové kuchyně není něco, co by člověk dělal každý den. Přirozeně je tak správnému výběru věnovaná velká pozornost. Kromě designu je klíčová i funkčnost. Právě s tou vám pomůže praktické uspořádání podle jednotlivých kuchyňských zón, aby vám vaše nová kuchyně sloužila přesně tak, jak potřebujete.



Jaké kuchyňské zóny byste měli brát při výběru v potaz, na co se zaměřit a jakými obecnými poučkami se řídit, aby se vám pak v realizované kuchyni vařilo jedna radost? Na to se podíváme v dnešním článku.

Nejprve si ujasněte tvar

Předtím, než se vůbec pustíte do plánování zón, je třeba mít jasno v umístění a tvaru vaší nové kuchyně. Plánujete mít kuchyni do L, do U, s ostrůvkem nebo bez? A co rozměry – bude spíše velká, nebo malá, s oknem nebo s jinak řešeným osvětlením? Všechny tyto aspekty ovlivňují rozhodování, kam umístit dřez, sporák, troubu, myčku nebo větší odkládací plochu. Nejlépe uděláte, když začněte řešit velikost i tvar kuchyně už ve fázi projektu.

Ideálem je kuchyně tak akorát – ani velká, ani malá. V malé se vám bude hůře pracovat, ve velké se při přípravě jídla zbytečně naběháte. Výběr tvaru pak závisí na vašich vlastních preferencích. Samotné uspořádání se ve většině případů odvíjí od umístění tří hlavních bodů v kuchyni: ledničky, sporáku a dřezu.

kuchyně

Kuchyňský trojúhelník na tři kroky

Jistě jste už slyšeli o kuchyňském trojúhelníku, tedy pravidlu, které říká, že cesta mezi lednicí, sporákem a dřezem by vám neměla zabrat příliš času a energie. Optimální je, když jsou od sebe jednotlivé zóny vzdáleny nanejvýš tři kroky. Zároveň by se mezi nimi neměly vyskytovat fyzické překážky, které by komplikovaly volný pohyb mezi těmito třemi stěžejními body.

Existuje i řada dalších pouček, které toto pravidlo lehce komplikují: varná deska by se neměla nacházet u zdi, lednička by neměla být u sporáku, zato je vhodné, když je blízko dřezu, u kterého hned můžete připravovat jídlo. Potravinová skříň má být u ledničky, odpadkový koš pod dřezem, myčka v blízkosti dřezu i skříně na nádobí. Toto praktické a ergonomické uspořádání šetří vaši energii i čas a usnadňuje manipulaci s potravinami i nádobím.

Pokud máte v plánu kuchyň s ostrůvkem, případně protilehlou sestavou, nemělo by od sebe obě části dělit více než 120 cm.

Mezi zónou na vaření, uklízení a skladování se nachází ještě další dvě zóny: odkládací a pracovní zóna. I jejich umístění by pak mělo vycházet z logického uspořádání a vašich potřeb. V každém případě platí, že plocha kuchyňské linky by měla být co nejprostornější a s minimem spár.

kuchyně

Efektivní, ergonomická a jen vaše

Našli jste v prodejně s nábytkem krásnou kuchyni a chcete přesně takovou? Je dobré se před nákupem zamyslet nad tím, jestli není poskládána tak, aby zaujala, aniž by respektovala ergonomii. Provozně správně řešená kuchyň může v některých případech vypadat méně efektivně, zato v ní bude vaření výrazně pohodlnější. Pro každou variantu místnosti však existuje řešení, které naplní praktickou i vizuální podstatu podle vašeho přání.

Abyste měli jistotu, že je ve vaší kuchyni všechno tak, jak má být, aniž byste museli dělat kompromisy, navštivte naživo prodejnu s nábytkem, kde vám kvalifikovaní odborníci poradí a v případě zájmu vám doporučí i nejčastější řešení, které volí ostatní zákazníci. Společně vytvoříte prostor, který bude skutečným srdcem vašeho domova.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle