Nevíte si rady, zda je pro vás australský ovčák vhodné plemeno?

Nevíte si rady, zda je pro vás australský ovčák vhodné plemeno?  - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Australský ovčák je středně velký atletický pracovní pes. Ačkoli se tomu říká „australské“, předpokládá se, že toto plemeno pochází z USA. Milovníci plemene věří, že tento pes kolie / ovčák mohl být dovezen s ovcemi z Austrálie nebo s pracovníky z Austrálie.



Toto plemeno je extrémně aktivní, inteligentní, loajální a pracovité. Ačkoli je australský ovčák známý jako pastevecký pes, má talent na všechny druhy atletických aktivit. Jsou běžně spojovány s kovbojským životním stylem. Toto plemeno je však vynikajícím společníkem pro majitele s velkou energií.

Historie australského ovčáka

Plemeno australského ovčáka bylo vyvinuto ve Spojených státech. Baskičtí lidé z Pyrenejí severovýchodního Španělska / jihozápadní Francie přišli na americký západ v polovině 19. století, se stádem ovcí a přinesli s sebou psy. Tito psi nejsou v Austrálii registrováni jako původní plemeno.

Američtí farmáři chovali psy jako pastevce hospodářských zvířat a zemědělské pracovníky. Dobře se jim daří ve vysokých nadmořských výškách, například ve Skalistých horách, v pohoří Sierra Nevada a na vysokých pláních, kde farmáři pásli svá hospodářská zvířata. Západní filmy, televizní seriály byly populární po druhé světové válce, toto plemeno se stalo dobře známým.

Australský ovčák

Péče o australského ovčáka

Australan má silnou srst, která je středně dlouhá a dlouhá. Rutinní péče je velmi důležitá pro udržení zdraví a pohodlí psa během celoročního línání. Důkladné kartáčování vlasů by mělo být prováděno jednou až dvakrát týdně, aby se zabránilo zamotávání a častěji během období línání. Srst australského ovčáka je odolná vůči povětrnostním vlivům a pes nebude příliš často potřebovat koupel.

Udržujte jeho uši čisté, abyste předešli infekcím uší, a pravidelně si upravujte nehty, aby byly nohy zdravé a váš pes měl pohodlný.

Pro vašeho Australana je naprosto nezbytné, aby často cvičil, dokonce více než většina psů. Toto vysokoenergetické plemeno psa se může nudit, frustrovat a být hyperaktivní, pokud není dostatečně aktivní. Cvičení pomůže udržet Australana duševně a fyzicky zdravého. Ujistěte se, že chodíte s australským ovčákem na vodítku, protože pes může pronásledovat a pokusit se hnát malá zvířata, jízdní kola a kolemjdoucí. Budou potřebovat vysoký plot, když jsou venku na dvoře, protože jejich nutkání pronásledovat okolí nebude snadné odradit.

Australský ovčák

Díky vysoké úrovni inteligence je Australan vnímavý k tréninku a učí se poměrně rychle. Poskytněte svému Australanovi podrobné školení, které musí splnit. Při správném tréninku je pes extrémně poslušný.

Nezapomeňte, že toto plemeno se zaměřuje na práci. Australan vyniká v psích sportech a dalších aktivitách, jako je Frisbee, aktivita a poslušnost. Většina Australanů je spokojenější s „prací“: Vynikají v pastevectví a obecných farmářských / rančových pracích, ale jsou také velmi zruční v asistenčních / servisních, pátracích a záchranářských činnostech.

Celkově je Australan velmi chytrý a věrný společník, který je láskyplný a propojený se svým majitelem. Toto plemeno je velmi ostražité a ladí s okolnostmi a zvuky. Budou chránit svůj majetek varovným štěkáním, když se lidé přiblíží k jejich území. Raději však jsou kolem svých lidí, než aby byli izolovaní na dvoře. Správná socializace je důležitá, protože jsou vyhrazeny novým lidem; bez socializace mohou Australané vyvinout plachost nebo obrannost.

Australan je skvělým společníkem pro správnou rodinu. Toto plemeno má tendenci dobře se přizpůsobovat všem druhům aktivních domácností, pokud poskytují správné cvičení a výcvik. Tendence hnát děti a štěkat na ně může být pro děti děsivá, zejména při návštěvě kamarádů.

Australané dobře snášejí teplé i studené počasí. Nepřizpůsobují se dobře bydlení v bytě, protože skutečně potřebují prostor pro cvičení po celý den.

Australský ovčák

Dieta a výživa

Australský ovčák by měl být krmen dvěma jídly denně. Množství bude záviset na velikosti vašeho psa, úrovni aktivity, věku a dalších faktorech. Sledujte hmotnost vašeho psa a řešte všechny tendence k nadváze. Diskutujte o výživových potřebách vašeho psa s veterinářem, abyste získali vhodná doporučení.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle