Novofundlandský pes je skutečně odvážný a inteligentní pracovní pes, který se v domě může tvářit jako gaučový povaleč

Novofundlandský pes je skutečně odvážný a inteligentní pracovní pes, který se v domě může tvářit jako gaučový povaleč - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Novofundlanďan je obrovský pes s pracovitým duchem a mírnou povahou. Toto plemeno je inteligentní, ušlechtilé a velmi věrné. Novofundlanďané jsou vynikajícími pracovními psy, ale také klidnými a láskyplnými společníky.



Péče o Novofundlandského psa

Novofundlanďan má hustou, středně dlouhou srst, která slouží jako izolace před chladnou vodou. Tato srst má poměrně vysokou míru línání (zejména na jaře a na podzim), což vyžaduje pravidelnou péči, konkrétně kartáčování dvakrát až třikrát týdně. Pravděpodobně budete potřebovat i profesionální úpravu, aby pes vypadal dobře. Tito psi jsou náchylní k tomu, že na své dlouhé srsti tropí nečistoty a bláto, takže buďte připraveni na to, že po návratu psa z hraní venku budete muset uklidit.

Novofundlanďan si může vzhledem ke své velikosti přirozeně opotřebovávat nehty, ale nezapomeňte mu kontrolovat prsty a podle potřeby nehty zastřihávat. Toto plemeno může být slintavé, takže mnoho majitelů má raději po ruce "slintací hadřík". Když novofundlanďan potřese hlavou, je velká pravděpodobnost, že sliny budou létat.

Novofundlandský pes

Mají silný pud pracovat a chránit. Potřebují každodenní pohyb, aby byli fit a spokojení. Milují plavání a mohou být skvělým společníkem ve správném jezeře, potoce nebo bazénu. Kromě toho novofundlanďanům prospěje nějaký druh "práce", například hlídání domu nebo soutěže poslušnosti. Obecně jsou to obvykle velmi klidní, věrní a milující společníci.

Nevofundlanďané jsou inteligentní psi, kteří velmi dobře reagují na výcvik. Správná socializace a výcvik jsou pro všechny psy velmi důležité. Vzhledem k obřím rozměrům novofundlandských psů je výcvik a socializace nezbytná, abyste měli svého psa pod kontrolou. Tohoto psa budete muset dobře vycvičit pro chůzi na vodítku, protože je tak velký a silný.

Novofundlanďan je láskyplné a jemné psí plemeno, které je úžasným společníkem. Tito všestranní psi mají přirozený instinkt chránit a pomáhat lidem, což z nich dělá skvělé služební psy a rodinné mazlíčky. Obvykle toto plemeno velmi dobře vychází s dětmi, ale novofundlanďan si nemusí uvědomovat svou velikost. V blízkosti velmi malých dětí buďte opatrní.

K tomu, abyste mohli chovat novofundlaďana, nepotřebujete nutně obrovský dům a velkou zahradu, ale velmi malý dům může situaci ztížit. Ujistěte se, že je ve vašem domě dostatek místa, aby se pes, který váží více než 100 kg, mohl pohodlně pohybovat. Ujistěte se také, že máte prostor pro velké psí pelíšky a spoustu psích potřeb.

Zatímco novofundlanďanům se daří dobře v chladném počasí, v horkém počasí budou potřebovat chladné místo, aby se nepřehřáli.

Strava a výživa

Novofundlanďan by měl být krmen dvakrát denně. Vhodné množství závisí na individuální velikosti psa, úrovni jeho aktivity, věku a případných zdravotních potížích. Zajistěte přístup k čerstvé a čisté vodě.

U tohoto plemene může dojít k nadýmání a torzi žaludku, což je lékařsky neodkladné. Nejlepší je neposkytovat pouze jedno jídlo, protože pes ho může zhltnout a zvýšit riziko tohoto problému. Mnoho veterinářů doporučuje, abyste psa hodinu po jídle necvičili.

Nezapomeňte sledovat hmotnost svého zvířete, abyste předešli obezitě, která může zkrátit život psa a přispět k dalším zdravotním potížím. Proberte s veterinářem výživové potřeby svého psa, protože se v průběhu jeho života mění. Váš veterinář by vám měl doporučit správné krmivo, jeho množství a krmný plán.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle