Oprava garáže svépomocí: na co dát pozor?

Oprava garáže svépomocí: na co dát pozor? - InMagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

Rekonstrukce garáže se zkušenému kutilovi může jevit jako nenáročný projekt. Opak ale bývá často pravdou. Samozřejmě záleží na tom, v jakém je garáž stavu. Existují ale určité oblasti, kterým je třeba věnovat speciální pozornost vždy. Poradíme, na co se zaměřit a co budete k opravě potřebovat.



Jednou z oblastí, na kterou byste se měli zaměřit je stav podlahy. Vzhledem k tomu, že v garáži se kromě aut často ukrývá spousta těžkých věcí, nábytku a různého nepořádku, který se navíc přesouvá z místa na místo, podlaha dostává extrémně zabrat. Nehledě na kapaliny z auta a další různé uskladněné chemikálie, které se mohou na podlahu vylít. Proto by podlaha měla být doslova jedním ze základních kamenů rekonstrukce garáže. Sledujte zejména praskliny, případně hromadění vody v prohlubních, nerovnosti a případně i vyjeté koleje od auta. To jsou jasné signály, že podlaha přestává sloužit a měla by se opravit. Jak na opravu podlahy? Podlahu garáže je třeba vyplnit cementovou maltou a po řádném zaschnutí použít ochranný nátěr.

Všimnete-li si vlhkých fleků u stropu, případně zatékání, je na čase pustit se do opravy střechy garáže. Neteče vám sice na hlavu, jako v případě bytu nebo rodinného domu, ale myslete na to, že vlhkost může poškodit auto i další nákladné věci, v garáži uskladněné. Zatékání jasně ukazuje na narušení integrity střechy. Ideální je samozřejmě provádět preventivní prohlídky stropu garáže zvenčí, stejně jako by se měla kontrolovat střecha domu.

garáž

Oprava střechy do velké míry záleží na konstrukci garáže a současném střešním materiálu. Velmi také záleží, zda máte střechu sedlovou, plochou či pultovou. Nový materiál se odvíjí i od aktuálního zkosení střechy, nicméně s vhodnou krytinou rádi poradí ve stavebninách. Samozřejmě záleží také na rozsahu škod a stavu střechy. Někdy postačí zadělat spáry, tím si často ale pouze odložíte problém na později. Jistotou tak bude speciální vrstva či nátěr, odolný proti vlivům počasí, případně výměna celé krytiny.

V případě špatné dostupnosti střechy doporučujeme zajistit si pracovní plošiny pronájem na celý den nebo i dva. Zejména mobilní plošina na automobilu je skvělá v tom, že se s ní můžete pohybovat kolem garáže, snadno se tak dostanete ke střeše ze všech stran. Máte navíc volné ruce a pohyb po plošině je mnohem bezpečnější než lezení po žebříku. Díky pracovní plošině bude také snazší manipulace s materiálem, ať už rozebíráte starou střešní krytinu či aplikujete novou. Půjčovna plošin umí zajistit i lešení. Jelikož samotných pracovních plošin existuje mnoho typů s různou velikostí a pohonem, je dobré zeptat se přímo v půjčovně plošin na radu, stačí sdělit záměr rekonstrukce střechy a její výšku.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle