Pes, který uvítá pozornost. To je načechraný samojed.

Pes, který uvítá pozornost. To je načechraný samojed. - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Samojed je velké a jemné plemeno psa, které je snadno rozeznatelné jeho hustými, načechranými a bílými chlupy. Samojedi se často označují jako Sammies a touží po pozornosti a je více než šťastný, že trochu pomůže při práci pro své lidi, ať už je to pasení, lov nebo tahání saní.



Samojedi jsou dokonale optimalizovány, aby vydržely chladné počasí. Mají neuvěřitelně účinnou dvojitou srst, která je izoluje před mrazem, a převrácená ústa, která zabraňují tvorbě slin – a tím i rampouchů – na jejich rtech. Díky své přátelské povaze a osobnostem, které snadno potěší, dělají samojedi výborné zvířecí společníky – za předpokladu, že dostanou spoustu lásky a pozornosti.

Historie samojedů

Není divu, že otužilý, silně chlupatý samojed pochází z Ruska, země, kde mrazivé teploty vyžadují dobře izolovanou bariéru proti chladu.

Jejich jméno pochází od polokočovných Samojedů na Sibiři, kteří se po staletí spoléhali na toto plemeno pro věci jako lov, sobí pasení, tahání saní a přitahování tepla během mrazivých arktických nocí.

Samojedi jsou klasifikováni jako bazální plemeno, což znamená, že jejich existence předchází vzniku nejmodernějších plemen psů. Jejich silná pracovní morálka a neuvěřitelně přátelská povaha z nich udělaly dobrého společníka pro lidi po celou dobu jejich dlouhé existence, což pomohlo plemeni množit se. Byli to arktičtí průzkumníci, kteří toto plemeno poprvé přivezli do Anglie na konci 18. století, kde se díky královské srsti Samojedů a hřejivé osobnosti stali rychle oblíbenou mezi anglickou elitou. Plemeno bylo pro Alexandru Dánskou, která se stala královnou Spojeného království a britských nadvlád v roce 1901 po smrti královny Viktorie.

Péče o samojeda

Načechraná srst nepřichází bez jeho povinností. Samojedi jsou intenzivní shazovači a vyžadují častou péči, aby zůstali krásní a cítili se co nejlépe. Kvůli dlouhé srsti se uchycují nečistoty, což vede k zašpinění a zamotání chlupů. Pravidelné kartáčování je klíčovou součástí samojedské péče. I když je možné Samojeda řádně upravovat doma, často se u Samojedů doporučuje, aby dostávali profesionální služby, aby bylo zajištěno, že jejich koupel a kartáčování bude prováděno co nejdůkladněji.

Co se týče cvičení, Samojedové potřebují každodenní procházky a spoustu pozornosti svých lidských společníků. Dlouhé procházky, aktivní hry a dobrá denní dávka času na spojení jeden na jednoho pomáhají samojedům zůstat šťastnými a stimulovanými. Protože docela přijímají jiné psy, mít psího kamaráda pro samojeda je dobrý způsob, jak zajistit, aby byly splněny všechny jejich energetické potřeby.

Výcvik samojedů je často snadný, protože mají silná pouta se svými lidmi a snaží se je potěšit. I když samojedové můžou být trochu tvrdohlavý, pokud jde o získávání nového chování pomáhá dále posilovat jejich pouto. Údery, hbitost a stádo jsou všechno dobré způsoby, jak využít přirozeného talentu Samojedů.

Běžné zdravotní problémy

Podobně jako u jiných čistokrevných psů mají Samojedi některé běžné zdravotní problémy, i když jsou obecně známé jako docela zdraví psi. Pokud kupujete samojeda od chovatele, požádejte o kompletní zdravotní historii jejich genetické linie, abyste věděli, zda váš pes bude mít vyšší sklon k jednomu z těchto běžnějších zdravotních stavů samojedů.

-Glaukom

-Progresivní retinální atrofie (RTA)

-Dysplazie kyčelního kloubu

-genetické onemocnění ledvin

-Diabetes mellitus

-Subvalvulární aortální stenóza (obstrukce nebo zablokování průtoku krve do srdce)

-Hypotyreóza

Dieta a výživa

Samojedi nevyžadují žádnou speciální dietu. Většina z nich je naprosto šťastná a zdravě se stravující, i když stejně jako u všech psů by měli být sledováni, zda nevykazují známky přibývání na váze, a pokud mají na sobě příliš mnoho kilogramů, měli by mít odpovídajícím způsobem omezenou stravu. Pokud si všimnete nekontrolovaného přírůstku hmotnosti, potenciálních potravinových alergií nebo žaludečních potíží, promluvte si se svým veterinářem o přizpůsobení stravy, která bude pro vašeho samojeda nejlepší. Kromě jídla samojedi potřebují spoustu čerstvé vody.

Pokud máte zájem o podobná plemena, podívejte se na:

Akita

Sibiřský husky

Německý ovčák


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle