Preperský kotel na všechno

Jaký je ideální preperský kotel Kategorie: BYDLENÍ

Lidé jsou dnes vystrašení a zmatení. Jsou pod tlakem. Z jedné strany na ně útočí koronavirová pandémie, z druhé strany zelený úděl a zákazy uhlí a podobné nápady. Na internetu je dnes obrovské množství obchodních informací, tedy marketingových informací, technické informace, aby člověk hledal jako jehlu v kupce sena.



Toto je kamenný dům někde u vojenského výcvikového prostoru Jince. To zná každý. Dům byl dříve vytápěn proslulým legendárním litinovým kotlem na uhlí U 22. Nemůže být tedy provozován po roce 2022 a musí se vyhodit. Na starý kotel se tedy vyřídila kotlíková dotace 120 000 Kč. Majiteli zbylo asi 30 q hnědého uhlí.

Samotížný otopný systém

má ale nádherný samotížný systém. Asi před 20 lety různí odborníci a energetičtí specialisté samotížné otopné systémy rušili, říkali, že je tam velké množství vody a nahrazovali tlusté ocelové trubky tenkými měděnými trubičkami. Filozofie topení byla tehdy taková: rychle teplo vyrobit, třeba v plynovém kotli a rychle jej dostat tam kam právě potřebujete. Do radiátorů v požadovaných místnostech. Akumulace v tlustých ocelových rozvodech se brala jako tepelná ztráta. Později nastoupily plynové kondenzační kotle. A zjistilo se, že ve velkém množství vody v otopném systému mají vyšší účinnost. Stejně tak hodně vody v otopném systému je vhodné i pro tepelná čerpadla. Zjednodušuje se instalace, zvyšuje se účinnost a nepotřebujete akumulační nádobu. V dnešním nestabilním světě se lidé rádi vrací k samotížným systémům. Samotížka je dnes opět IN. Můžete topit nezávisle na elektřině. Tedy v i době různých přírodních katastrof a pohrom v klidu a spolehlivě topíte.

Právě proto se investor rozhodnul Tepelné čerpadlo s měděným zemním kolektorem doplnit o litinový kotel na všechno. Kotel je bezelektrický. Může topit samotížkou do radiátorů i samotížkou na teplou vodu. Kotel ke svému provozu nepotřebuje elektřinu. Kotel je velmi pohotový zdroj tepla a teplé vody. Obvykle je to tak, že pokud máte studený bojler 200 l , tedy právě ho nenahřálo tepelné čerpadlo, když škrtnete sirkou, za 40 minut se můžete jít sprchovat. Kotel přesměruje celý výkon do bojleru na ohřev teplé vody. Zde ale kotel natápí mnohem větší zásobu teplé vody. Systém je samozřejmě jištěn proti opaření horkou vodou z bojleru i proti přetopení kotle.

Preperský kotel

Druhy paliv

je na všechno. jde o kotel 5. třídy na dřevo, na hnědé uhlí a na černé uhlí. Je to tedy Nejlepší kotel pro venkov. Ovšem nejen pro venkov, dnes již se rozdíly mezi městem a venkovem stírají. Je to bezelektrický kotel. Ke svému provozu nepotřebuje elektřinu. Je to tedy ideální Preperský kotel. Je litinový, což by mělo znamenat dlouhou životnost. Dokáže tedy samotížkou zajistit vytápění i ohřev TUV. Kotel snadno spotřebuje i těch 30 q starého hnědého uhlí.

Preperská kotelna na všechno

Litinový kotel je kotel 5. třídy, je tedy časově neomezený a na různé druhy paliv. To je jistota pro Preppery. Máte – li ve sklepě 30 q uhlí, v pohodě přežijete zimu, i kdyby nešla elektřina několik měsíců. Láska je láska, ale uhlí zahřeje.

Taky můžete topit černým uhlím a dřevem. Před instalací kotle ale musíte počítat s tím, že u tohoto moderního kotle 5. třídy došlo k poklesu teploty spalin ze 300 °C na 160 °C. A z toho vyplývajících nároků na komín. Teplo zůstává v domě, neodchází tolik komínem ven. I díky tomu má kotel o 33 % nižší spotřebu dřeva, než například Herkules U 26. Proti starému kotli U 22 se uvádí úspora až 50 % paliva. Výrobce dává záruku na litinu 10 let.

Jde o kotel 5. třídy na všechno. Tedy taky napořád. Kotel je velmi výhodný pro občana. Je otázka, kdy jeho výrobu ukončí, nebo zkomplikuje nějaká nové vyhláška. Octavii 1. řady již taky dnes nekoupíte, přestože měla vysoký výkon, velmi dlouhou životnost a velmi velmi nízkou spotřebu paliva. Auto, které najede milion km a vydrží vám 20 let je velké problém ve spotřební společnosti. Spotřební společnost potřebuje vyrábět a prodávat. Stále další a další výrobky. Ale zpátky k vytápění domů.

Dům je kamenný, nezateplený, z roku 1906. Ani se zateplovat nebude. Sklepy jsou z říčního kamene, tedy ze žuly. Vyvrtat zde díry do zdí pro trubky byl celkem problém. Vrtání trvalo několik dnů. Dům je vedle potoka, investor se rozhodnul pro tepelné čerpadlo země voda s měděným zemním kolektorem. Měď je měď. Měděný zemní kolektor má mnohem vyšší výkon a účinnost, než běžně používaný plastový zemní kolektor. Nejde jen o výrazně větší tepelnou vodivost mědi ve srovnání s plastovou trubkou, ale i o vyšší termodynamickou účinnost. U měděného zemního kolektoru je méně přestupů tepla, systém se zjednodušuje, účinnost roste. Každý přestup tepla je ztráta. Zde se přenos tepla výrazně zkracuje. Přímo po zahradě běhá chladivo.

Fyzika je fyzika. Měděný zemní kolektor je jeden ze 2 systémů tepelných čerpadel, který dokáže topit vyšším topným faktorem než 5 i v době tuhých mrazů i do starých radiátorů v nezatepleném domě.

Kotelna má tedy následující funkce:

Díky tepelnému čerpadlu má celý dům ekotarif. Tedy velmi levnou elektřinu. Tepelné čerpadlo je země voda. Tedy, v zimě mu neklesá výkon, ani účinnost, nepotřebuje tedy záložní, ani bivalentní elektrokotel. Navíc tepelné čerpadlo má měděný zemní kolektor, tedy má vysokou účinnost vytápění i v tuhých mrazech do radiátorů. Tepelné čerpadlo zajistí tedy plné vytápění domu i plný ohřev vody do bojleru. Bez elektrického dohřevu.

Tepelné čerpadlo má měkký rozběh, nemá tedy proudové nárazy, stačí menší jistič elektřiny na celý dům. Tedy nižší paušální poplatky. Tepelné čerpadlo má online diagnostiku zdarma, záruka je 7 let na celé tepelné čerpadlo, nejen kompresor. Regulace vytápění je i přes internet. Měděný zemní kolektor znamená vysokou účinnost, jednoduchou konstrukci, nízké namáhání kompresoru, tedy dlouhou životnost a nenáročnost na servis.

Pokud by z nějakého důvodu majitel domu zatopil v kotle, prioritně se nabije TUV, celkem v tomto případě 700 l vody, což znamená zásobu na několik dnů. Tepelné čerpadlo se vypne samo, pokud topí kotel na tuhá paliva.

V kotle lze tedy topit proradost, třeba při spálení nějakého roští na zahradě, nebo v případě kalamit.

realizaci díla pomáhala celá rodina. 80letý majitel s traktorem navážel písek, zeť bagroval, vnuci "Ajťáci " běhali s kolečky. Dcera zajišťovala catering. Zábava pro celou rodinu. Budou si toho díla vážit. Společná práce stmeluje.

kotel

V tomto domě byla nalezena ideální souhra. Dům je kamenný, nezateplený, je zde tepelné čerpadlo s vysokou účinností vytápění , u kterého v zimě neklesá výkon, ani účinnost, a preperský kotel ekologický, 5. třídy, který je na všechno a nepotřebuje elektřinu.

systém domu je tedy optimalizován do nepohody dnů budoucích. Kotelna je připravena na růst cen energií, které nám budoucnost asi rychle přinese. Kotelna má velký kladný vliv i na lidskou psychiku. Pokud pořád v médiích posloucháte depresivní zprávy, můžete si jít pro radost zatopit v kotle. Kotelna dává jistotu vysoké účinnosti vytápění i v případě výpadku elektřiny a jiných katastrof. Vysoká účinnost tepelného čerpadla zajišťuje velmi nízké náklady i při bezpracném topení tepelným čerpadlem. Pokud hledáte jistotu a bezpečí, zde ji máte.

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle