Příchod z porodnice aneb Co je třeba připravit?

Příchod z porodnice aneb Co je třeba připravit? - Inmagazin.cz Kategorie: DĚTI

Příchod miminka je pro rodiče velkou změnou. Z páru se stává rodina, už nezodpovídáte jen za sebe, ale taky za toho malého človíčka, kterého držíte v náručí. Je na vás zcela závislý, vy se stáváte jeho jistotou a zároveň průvodcem na tomto světě.



Příchod miminka je pro rodiče velkou změnou. Z páru se stává rodina, už nezodpovídáte jen za sebe, ale taky za toho malého človíčka, kterého držíte v náručí. Je na vás zcela závislý, vy se stáváte jeho jistotou a zároveň průvodcem na tomto světě.

Narození miminka je velká věc

Každá maminka, která toho drobečka nosila 9 měsíců pod srdcem se těší, až opustí porodnici a pojede se svým miminkem domů. Tohle radostné očekávání ale mnohdy doprovází i stres z toho, jak to doma všechno zvládnete, jak si poradíte, když bude miminko plakat, jak poznáte, co ho tíží apod.

dítě

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/svetly-laska-zena-zed-7282776/

Tyhle pocity trápí většinu maminek, tak se nebojte, nejste v tom sama. Stejně tak každá maminka zná nedostatek spánku. Nebojte se o pomoc požádat i ostatní členy rodiny, partnera, babičky, dědečky, tety. Přeci jen je to pro vás všechno nové, ještě jste se nevzpamatovala z porodu a péče o miminko je mnohdy náročná. Aby přechod z porodnice domů proběhl co nejlépe, jistě se bude rodit pár tipů na to, co je třeba připravit a zařídit.

dítě

Zdroj:https://www.pexels.com/cs-cz/foto/svetly-zena-pracovni-stul-stul-7282428/

Jak se připravit na příchod miminka?

Až přijdete domů z porodnice, budete mít plné ruce práce s miminkem, sotva si najdete čas sama na sebe, na úklid nebo vaření dost možná nebudete mít ani pomyšlení. Není tak od věci se připravit dopředu a vyhnout se zbytečnému stresu.

Co udělat ještě před tím, než vyrazíte do porodnice?

  • Nakupte výbavu pro miminko, ve které by kromě oblečení neměla chybět ani vanička nebo kyblík na koupání miminka, dětské plenky (například Pampers), léky na horečku pro miminko, tělesný teploměr na měření teploty u miminka, mořská voda ve spreji, autosedačka, polohovací válečky, kočárek, přebalovací taška, láhev pro miminko apod. Možná se bude hodit i dětská výživa.
  • Nezapomeňte ani na výbavu pro maminku, která bude potřebovat doplňky stravy při kojení (například Femibion), odsávačku mléka s dětskou lahví, porodnické kalhotky a vložky a další věci.
  • Ukliďte byt a připravte dětský pokojíček. Postavte postýlku, přebalovací pult a podobně.
  • Vyperte dětské oblečení jako body, dupačky, košilky, mikinky, čepičky, nezapomeňte ani na osušky, zavinovačky, deku a látkové pleny.
  • Udělejte velký nákup, aby vám v prvních dnech po návratu z porodnice nic nechybělo. Myslete i na to, že výživa při kojení je jiná než normálně, některých jídel se zatím budete muset vzdát a jiná si zase dopřejete. Žádná maminka by své stravování neměla podceňovat, strava by měla být pestrá a bohatá na důležité vitamíny při kojení. Pro jistotu kupte i nějakou kojeneckou výživu pro děťátko.
  • Připravte si tašku do porodnice.
  • Pokud máte doma domácího mazlíčka, připravte ho na příchod miminka.
  • Nejste s partnerem manželé? Vyřiďte si spolu s ním na matrice v místě trvalého bydliště prohlášení o určení otcovství a jména dítěte.

dítě

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/laska-zena-libani-roztomily-3875225/

Co je třeba zařídit po návratu z porodnice?

Porodem a příchodem domů to nekončí, naopak. Dobrodružství právě začíná. Kromě toho, že si k sobě budete s miminkem hledat cestu, je třeba toho taky hodně zařídit. Co vás čeká a nemine?

  • Je třeba zajít na matriku a vyřídit miminku rodný list. Ale nebojte, tohle může bez problémů vyřídit novopečený tatínek.
  • Informujte svého vybraného pediatra o tom, že se děťátko již narodilo a domluvte si první návštěvu u vás doma.
  • Do 8 dnů ode dne, kdy obdržíte rodný list dítěte, ho také musíte zaregistrovat u své zdravotní pojišťovny.
  • Měla byste také informovat zaměstnavatele o narození miminka, počítejte s tím, že bude chtít vidět rodný list dítěte.
  • Požádejte o porodné, pokud splňujete předepsané podmínky a máte na něj nárok.
  • Kontaktujte svého gynekologa a domluvte si termín prohlídky po šestinedělí.

Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle