Proč cvičit na balanční podložce?

Proč cvičit na balanční podložce? - InMagazin.cz Kategorie: RODINA

Součástí zdravého životního stylu je vedle vhodného stravování a uplatňování odpovídajících návyků také pravidelný pohyb. Ten zajišťuje optimální průběh metabolických procesů, přispívá k posilování a zároveň se pozitivně projevuje na vzhledu a náladě.



Pravidelný pohyb by tak měl být každodenní součástí života člověka, ať už je provozován v exteriéru nebo interiéru, v kolektivu nebo samostatně. V posledních měsících kvůli specifické situaci a omezením, si lidé zvykli provozovat řadu aktivit doma včetně takových aktivit, jako je cvičení.

Cvičení v domácím prostředí nemusí být jednotvárně a lze při něm využívat také speciální pomůcky, které jej pomohou nejen zefektivnit, ale také mu dodají potřebnou variabilitu s pozitivním vlivem na zdraví či konkrétní část lidského těla.

Jedním z druhů cvičení, které je příjemné a lze jej bez obtíží provozovat doma, je trénink s balanční podložkou.

balanční podložka

Co je balanční podložka a jak se při cvičení využívá

Balanční podložka je cvičební náčiní, jehož hlavním smyslem je vytvářen nestabilní opěrný bod, který nutí tělo se při provádění specifických cviků neustále přizpůsobovat pomůcce a tím dochází k posilování jak svalů, tak ke zlepšování celkové koordinace organismu.

Při cvičení na balanční podložce se provádí speciální série běžných tréninkových cviků, které jsou přizpůsobeny pomůcce tak, aby bylo co nejlépe využito jejích vlastností. Jedná se o tzv. balanční cviky, které nemívají dynamický či silový charakter, ale zakládají se především na udržování rovnováhy a vyvažování polohy těla.

Typickými cviky, které se na balanční podložce provádějí, jsou stání na jedné noze, dřepy nebo plank. Díky cvičení na balančních podložkách je možné získat lepší koordinaci a celkové držení těla a ulevit od bolesti svalů, kloubů a zad.

Typy balančních podložek

Balanční podložky je možné pořídit v několika variantách, které se mezi sebou liší především konstrukcí a navazující aplikací. V tomto směru jsou rozlišovány tři základní typy balančních podložek, a to:

  • klasické
  • celogumové
  • balanční desky

Klasické balanční podložky

Klasická balanční podložka má tvar polokoule, s plochou základnou. Tento typ nejčastěji zastupují balanční podložky BOSU, jež jsou často pořizovány do fitness center pro skupinové tréninky. Výhodou tohoto typu balančních podložek je veliká variabilita cviků a možnost využití z obou stran – podložka může být postavena na základnu nebo se opírat o zaoblený povrch.

Celogumové balanční podložky

Vedle klasických podložek lze narazit také na jejich obdobu v podobě celogumových modelů, které jsou plošší, a navíc obvykle opatřeny masážním povrchem na ploché straně (základně). Tyto podložky lze využívat kromě cvičení také k sezení, které díky masážním vroubkům pomáhá dané oblasti prokrvovat.

balanční podložky

Balanční desky

Na rozdíl od balančních podložek jsou balanční desky obvykle vyrobeny z pevnějšího materiálu (dřevo) a cílem cvičení na nich je především zlepšení stability a držení těla. Balanční desky jsou z hlediska používání o něco náročnější, trénink bývá efektivnější.

Ať již zvolíte jakoukoliv variantu, buďte si jistí, že při pravidelném používání se výsledky dostaví.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle