Proč podložky pod koberec zvyšují komfort bydlení?

Proč podložky pod koberec zvyšují komfort bydlení? - InMagazin.cz Kategorie: PRAKTICKÉ

Rozhodli jste se vaší místnost zútulnit kobercem nebo již stávající koberec vyměnit za nový? Před samotným položením koberce stojí za zvážení, zda mezi podklad a koberec umístit ještě něco, co zlepší tepelnou a protihlukovou izolaci. Ideálním řešením je podložka pod koberec, která má mnoho dalších výhod a ty vám v tomto článku spolu s dalšími zajímavostmi prozradíme.



Koberce jsou obecně známé svou schopností tlumení zvuku, však do některých bytových domů, které byly postaveny bez protihlukových izolací, to zkrátka nestačí. Pro byty, které nejsou vybaveny protihlukovou izolací jsou ideálním řešením podložky pod koberec. Tyto podložky nabízejí mnoho dalších výhod. V České republice nejsou podložky prozatím natolik využívané jako v zahraničí, ale postupem času se u nás pomalu začínají stávat oblíbenými a čím dál více si je lidé do svých domácností pořizují. Dá se říci, že jejich oblíbenost stále roste.

koberce

Výhody podložek pod koberec:

  • větší tepelná izolace 
  • protihlukové schopnosti 
  • prodloužení životnosti koberce až o 40 %
  • příjemný pocit při chůzi
  • měkčí a příjemnější povrch koberce 
  • zakrytí nerovností
  • řeší problémy u nepříliš kvalitního podkladu
  • koberec vypadá lépe 
  • prodloužení životnosti koberce

Jak vybrat podložku pod koberec? 

Pokud jste se již rozhodli pro pořízení podložky pod koberec, věnujte pozornost správnému výběru, tak aby splnila vaše požadavky. Podložky můžeme vybírat podle několika parametrů a to podle požadovaného komfortu, zvukové a tepelné izolace, zatížení nebo podle tloušťky materiálu. Dále je můžeme vybírat podle místností, do kterých je chceme pod koberec vkládat. Do pokoje či ložnice se hodí podložky s tou nejvyšší tloušťkou. Obývací pokoj, chodba a schodiště jsou místnosti v největším zatížením, proto je zde potřeba vybírat podložky pod koberec se zvýšenou hustotou, které jsou proti tomuto zatížení odolné. 

Jaké jsou druhy podložek? 

V dnešní době lze zakoupit mnoho typů a různé tloušťky podložek. Bývají silné od 7 do 22 mm. Na výběr jsou podložky pod koberec, které umožňují pokládku lepením koberce nebo napínáním do obvodových lišt. Důležité je však vědět, že ne každá podložka se hodí pro obě metody. U místností, které jsou více členité doporučujeme zvolit možnost lepení.

Způsoby pokládání podložek:

Napínání

Kolem místnosti instalujeme napínací lišty mezi které položíme podložku, kterou přilepíme či ukotvíme. Na betonový podklad podložku lepíme a na dřevěný podklad ukotvíme sponkovacím kladivem. Spoje podložky doporučujeme přelepit páskou s mřížkou, která zabrání posunu při stěhování nábytku. Následně provádíme instalaci koberce pomocí kolenního napínáku a koberec napínáme od jednoho konce místnosti ke druhému. Výhodou této metody je možnost sundání koberce bez jeho zničení. 

Dvojité lepení

Při způsobu pokládání podložky dvojitého lepení vám bude stačit pouze váleček a ozubená špachtle. Nejprve přilepíme fixačním lepidlem podložku k podkladu a na podložku následně naneseme disperzní lepidlo a položíme koberec. Nevýhodou dvojitého lepení je nemožnost provést v budoucnu demontáž a montáž nového koberce.

Foto: eamadeo.cz


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle