Proč spíme?

Proč spíme? - Inmagazin.cz Kategorie: ZDRAVÍ

Nekonečné večírky, noční směny nebo jen probdělé noci? Víme vlastně, jak moc je to špatně? Jak moc je spánek důležitý pro naše tělo a naši mysl?



Při spánku dochází k útlumu svalové práce, mozkové aktivitě, snižuje se krevní tlak i srdeční tep, tělesná teplota a dech se zpravidelní. Tělo nejlépe regeneruje a mysl odpočívá. Co by nás však nemuselo napadnout, že většina odpadních a nepotřebných látek, které tělo přes den vytvoří je odváděno právě za kvalitního spánku Pokud se máme rádi,měli bychom si dopřát alespoň 6-8 hodin spánku. Pokud tomu tak bude, měli bychom být schopni soustředění, přemýšlení, snažšímu učení a rychlejším reakcím.

spánek

Pokud nás neláká to sladké usínání, tem moment, kdy se propadáme do spánku, tak bychom se mohli těšit na sny. Naše veškeré smysly a paměť pracují, a díky tomu se může podívat na jakékoliv místo v jakýkoliv čas a s jakoukoliv osobou. Že by to byla taková forma stroje času? Můžeme se objevit na písečné pláži nebo v divoké džungli, popovídat si s přáteli, kteří jsou daleko od nás. A to za soplu se zdravím stojí za to.

Při nedostatku obtíže v krátkém časovém úseku nevnímáme, nicméně z dlouhodobého hlediska můžeme očekávat například: nesoustředěnost, nervozitu a psychickou nepohodu, ale postupem času může dojít až k rozvratu psychiky (deprese, úzkostí),srdečního rytmu, krevního tlaku. Rozhodí se nám trávení a tím, si můžeme způsobit řadu závažných onemocnění vedoucích až ke stavům ohrožující život, a těmito získanými nemocemi si můžeme přivodit až smrt, bez zásahu pomoci.

Proto se zahřejme horkou vanou, zabalme se do huňaté deky a věnujme dostatečný čas psychohygieně a spánkové hygieně. Tělo a mysl nám to vrátí. A pokud máme problémy, sáhněme po meduňce, omezme nezdravá jídla před spaním a udělejme si ze spánku příjemný, pravidelný rituál.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle