Proč vznikají papilomy

Proč vznikají papilomy - Inmagazin.cz Kategorie: ZDRAVÍ

Papilom je nezhoubný útvar na epitelové tkáni, ale může se vyskytovat i na sliznici. Příčinou vzniku papilomů je lidský papilomavirus (zkráceně HPV), kterým je infikována naprostá většina lidí, ale ne u všech se viditelně projeví, nebo aspoň ne hned.



U řady lidí HPV infekce proběhne dokonce bez jakýchkoli projevů i následků, aniž by byla jakýmkoli způsobem léčena. Ale i taková osoba může nakazit jiného člověka, u něhož se už infekce třeba projeví.

Lidský papilomavirus se přenáší z člověka na člověka hlavně přímým sexuálním kontaktem zdravého a nakaženého člověka, ale existují i přenosy jinou formou, například při používání stejného ručníku zdravým a infikovaným členem jedné domácnosti. Nejedná se o jeden typ viru, HPV virů je více než 100 typů. Některé HPV bohužel nezpůsobují jen nezhoubné papilomy, ale jsou mnohem nebezpečnější, protože jsou příčinou rakoviny děložního čípku i dalších nádorových onemocnění žen i mužů. Proto se proti HPV dnes již také očkují dívky před zahájením pohlavního života, ale očkování je účinné jen na několik druhů HPV. Jiná obrana v podstatě neexistuje, léčit lze jen projevy, nikoli virové onemocnění samo.

papilomy

Papilomy se mohou objevit nejen kdekoli na pokožce těla, včetně intimních partií, ale vyskytují se dokonce i na vnitřních orgánech. Častěji jimi trpí ženy než muži. Podstatnou podmínkou toho, aby se z HPV infekce vyvinuly papilomy, je oslabená imunita nakaženého jedince. Někdy se papilomy objeví až po delší době, dokonce až dvou letech. Obvyklejší je ale doba 1 až 2 měsíců. Papilomy se léčí kombinací léků a chirurgických, nebo kosmetických zákroků. Pokud ale není organismus dostatečně obranyschopný, mohou se vrátit. To samé platí i v případě, že chirurgický zákrok nezasáhne celou postiženou část pokožky. V mnoha případech se ale neléčí jinak, protože nezpůsobují žádné komplikace.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle