Rotvajler se stává čím dál více oblíbeným psím plemenem

Rotvajler se stává čím dál více oblíbeným psím plemenem - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Rotvajler je velký, svalnatý a drsný pes s pracovitým a sebevědomým chováním. Rotvajler, pocházející z mastifů římských legií, může být dobrým přítelem, navzdory své pověsti, že je nebezpečná. Toto plemeno velmi inteligentní, ochranné a loajální ke své rodině. Rotvajler může být vynikajícím pracovním psem nebo hlídacím psem.



Historie rotvajlera

Ačkoli přesný původ rotvajlera není znám, předpokládá se, že toto plemeno pochází z dogy a že jeho předkové lze vysledovat až do starověkého Říma. Byli to hnusní psi, kteří hnali dobytek pro armádu. K pozdějšímu rozvoji plemene došlo v německém městě Rottweil, kde fungovalo jako honácký pes a někdy i jako policejní pes, než se jeho popularita snížila. Najednou bylo toto plemeno označováno jako Rotvajler Metzgerhund nebo Butcherův pes Rotvajler.

Na počátku 20. století bylo toto plemeno znovu používáno jako policejní pes a začalo si získávat popularitu v USA. Díky pracovité povaze rotvajlera se jeho popularita v průběhu let rozrůstala a nyní je podle něj osmým nejoblíbenějším plemenem.

Bez ohledu na plemeno, pokud si adoptujete psa, diskutujte o temperamentu. Pokud kupujete od chovatele, zeptejte se na historii temperamentu linie a setkejte se s matkou štěněte (a otcem, pokud je to možné). Vlastnosti chování lze zdědit, ale dobří chovatelé se chovají pro dobrý temperament. Je smutné, že někteří nezodpovědní chovatelé budou záměrně chovat psy pro agresi.

Rotvajler

Chcete-li adoptovat rotvajlera, musíte zkontrolovat zákony vaší jurisdikce. Pokud cestujete se svým mazlíčkem, budete také muset zkontrolovat místní zákony. Pokud vlastníte rotvajlera, váš pojišťovací přepravce domů nebo nájemců může vyžadovat další krytí odpovědnosti.

Péče o rotvajlera

Rotvajleři mají krátkou, poněkud hrubou, ale lesklou srst. Toto plemeno má mírně líná a vyžaduje o něco více než základní péči. Pomocí kartáče nebo podobného nástroje pravidelně rotvajlera kartáčujte a udržujte srst zdravou. Očekávejte silnější línání na jaře a na podzim.

Někteří rotvajleři si přirozeně opotřebovávají nehty, ale je důležité je pravidelně kontrolovat a podle potřeby je upravovat. Díky tomu budou nohy vašeho psa zdravé a pohodlné.

Dobrá ústní hygiena bude pro vašeho mazlíčka prospěšná. Čistěte zuby svého psa denně nebo alespoň dvakrát až třikrát týdně.

Rotvajler

Rotvajler má snahu do práce, vysokou vytrvalost, velitelskou přítomnost a potenciál pro územní chování. V ideálním případě by měl rotvajler každý den intenzivně cvičit. Nejsou ideální pro bydlení v bytě, protože se jim nejlépe daří na dvoře. Protože mohou být agresivní vůči novým psům, váš rotvajler nemusí být v psím parku vítán.

Několik rotvajlerů má agresivní povahu, navzdory tomu, co si někteří lidé myslí. Obvykle jsou velmi klidní, věrní a milující společníci těm, kterým důvěřují. Mohou však být vůči cizím lidem podezřelí kvůli jejich ochranné povaze. Je zásadní, aby všichni rotvajleři absolvovali přísný tréninkový program, aby co nejlépe využili svou inteligenci a energii a udrželi je šťastné, zdravé a v bezpečí. Správná socializace je navíc nezbytná a pomůže vašemu rotvajlerovi se cítit pohodlně v mnoha situacích.

Rotvajler je intenzivně loajální a chrání důvěryhodné členy rodiny. Toto plemeno má také hravou a láskyplnou stránku, kterou odhaluje, když je v pohodě. Rotvajleři mohou být vynikajícími společníky pro všechny druhy rodin, včetně rodin s dětmi (za předpokladu, že svého psa vycvičíte, aby se choval kolem dětí v pohodě, a také své děti naučíte, jak bezpečně komunikovat se psy). Rotvajler může být také příliš defenzivní vůči dětem ve své rodině a zasáhnout, když mají drsné bydlení s ostatními dětmi. Pohon kořisti psa se může nakopnout a vést ho k pronásledování běžících dětí.

Rotvajler

Rotvajlery nemusí být dobrou volbou pro domácnosti s více domácími zvířaty. Jejich kořist může být agresivní vůči kočkám a jiným malým domácím mazlíčkům a také může být netolerantní vůči psům stejného pohlaví v jejich domácnostech.

Dieta a výživa

Krmte rotvajlera dvěma jídly denně. Množství závisí na velikosti psa, úrovni aktivity, věku a dalších faktorech. Volné krmení se nedoporučuje, protože rotvajleři nejsou dobří v umírnění a budou mít tendenci přibírat na váze, pokud jim bude dovoleno jíst, kdykoli chtějí. Obezita zkrátí životnost vašeho psa, proto o tom prodiskutujte se svým veterinářem, abyste získali doporučený rozvrh krmení, množství, typ krmiva a cvičební plán.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle