Rybářská chata Luhačovice ušetří 130 000 Kč za vytápění

Jak Rybářská chata Luhačovice ušetřila za vytápění Kategorie: BYDLENÍ

Rybářská chata u Luhačovic řeší vhodné a ekonomicky příznivé vytápění. Může to být inspirace i pro váš dům. Anebo typ na zajímavou dovolenou.



Kdo by neznal Luhačovickou přehradu. V podhůří Bílých Karpat, v lázeňském městě Luhačovice. Přehrada byla před pár lety vyčištěná, vybagrovaná a je tak zarybněná, že místní říkají: "to není přehrada, to je Akvárium."  Proto se přehrada může pyšnit heslem " Nejlepší chytání na Moravě". Nejsou zde plevelné ryby, naopak je zde spousta trofejních kusů.  Pokud chcete trávit čas lovem a měřením velkých ryb, neváhejte. Běžte to zkontrolovat.  Co tam znám rybáře, je pravidlem, že si koupí třeba denní povolenku a pravidelně, kapra si odnesou. Úlovky tam jsou. Pro vzdálenější rybáře je zde Kemp + Rybářská chata.

Rybářská chata

Rybářská chata je středně veliká, má originální rybářskou výzdobu. Jsou zde pokoje na ubytování + nádherný salonek. Chata má vlastní parkování. Chata je umístěna v nejkrásnější lokalitě Luhačovické přehrady. Pár metrů od přehrady, přímo u lesa. Nabízí ubytování v apartmánech a v pokojích, celkem 32 lůžek. U chaty je zahradní restaurace, jak jinak než s rybími specialitami. Chata má venkovní gril, taneční parket a 2 udírny. Chata má salonek, plně vybavenou kuchyň a krytou terasu. Chata zajišťuje na přání i balneo a rehabilitace. Jste zde v dobrých rukou rybářů.

Dají se zde tedy snadno dělat i firemní školení, rodinné oslavy. Když jsem sem přišel na podzim 2020, bylo zde ovšem katastrofické vytápění, které deklasovalo celou rybářskou chatu. To jsem, jako energetický auditor, ještě neviděl!  Přímotopy, ovšem k tomu 8hodinová sazba! Tedy přímotopy mohly topit jen 8 hodin.  Protože se za elektřinu platilo 150 000 Kč, tak se vlastně netopilo.   Všude bylo zima, snad + 12°C na pokojích.  A chata, jako stavební konstrukce, špatným vytápěním trpěla.   A na podzim a mimo léto se ani neubytovávalo, nevyplatilo by se to, nevydělalo by se ani na elektřinu.  Chápete to, nádherná rybářská chata, s vlastním parkováním, salonky, na Luhačovické přehradě a většinu roku mimo provoz?

Rybářská chata Luhačovice

Vytápění

Chata má ovšem štěstí na správce.  Znali jsme se, již v minulosti jsem mu vyřizoval, jako energetický auditor dotace na vytápění. Pálí mu to, rychle se učí, nebojí se práce, dokáže nadchnout lidi a zatraceně rychle umí vymyšlené věci realizovat.  A tím dokáže posunout Rybářskou chatu o několik úrovní výše.  Jeho představa byla topit štěpkou, jako odpadem. Jako správce stejně musí čistit břehy přehrady od náletových  dřevin. Jedná se o vytápění odpadem. Hned jsem ho kontaktoval s firmou z Vizovic, která produkuje štěpku a topení štěpkou podporuje. Na rodinný dům to vychází cca 16 000 Kč za rok, a při volbě správného kotle to není ani pracné, ani složité.  16 000 Kč za rok a ne za měsíc! 

Energetické úspory

Energetické úspory, to je to správné řešení ekonomiky zadlužené covidem. Lidi i firmy musí šetřit!  A no to jde, říkají pracovníci masterenergy.cz Správce chtěl původně stavět kotelnu - přístřešek, kotelnu jsme mu navrhli zjednodušit - není náročná na místo, snadno se vejde do stávající nevyužité technické místnosti. Správce má všude spoustu známých, kteří dodali levně radiátory – otopný systém, kotelnu i s komínem.  Kolegové rybáři ze spolku. Návratnost investice asi 3,5 roku.   Pokud budeme uvažovat podstatné zvýšení tržeb za ubytování a školení, návratnost investice rok dva?

V kotelně je nerezový dřevoplynový kotel 35 kW, který umí stáložár. Stáložár v podstatě mění kotelnu na automatickou. Nerez je nerez. Kotel je řízen lambda sondou. Je zde i 1000 l akumulační nádoba a bojler s velkou teplosměnnou plochou.  Tedy dokáže vyrábět rychle teplou vodu. Kotel má snadnou obsluhu. Nasypete tam pytel štěpky ráno, odpoledne další. Pa natopení objektu nabíjí kotel akumulační nádobu.  Štěpky a dřeva je všude moc. Včera správce vyrobil 100 pytlů.  Na odpolední vytápění stačil jeden pytel. Ozvaly se i Lázně Luhačovice, že chtějí pokácet nějaké stromy – práce a paliva dost.  Nemusíte odvádět veškerý váš zisk plynárnám a elektrárnám. Opravdu to není nutné. 

Originální Rybářské chata

Chcete – li si objednat ubytování, nebo školení na originální Rybářské chatě v Luhačovicích, neváhejte.  Ráno můžou Vaši zaměstnanci nahodit, kolem oběda školení, třeba bezpečnosti práce, pak procházka po Kolonádě, večer už zase mohou chytat.  Co je lepšího pro zdraví?  Fyzické i psychické. Lázně Luhačovice, zvláště pak proslulá voda Vincentka, jsou ideální pro postcovidové doléčování. Vím to dobře, sám jsem s covidem ležel pod kyslíkem. 

Na Rybářské chatě můžete prožít krásnou rodinnou dovolenou, nebo víkend, s rybařením a procházkami po kolonádě. Rodina může být krásně ubytovaná v teple a v suchu, za každého počasí. Kolem přehrady je cyklostezka, můžete zde bruslit, půjčit si loďku nebo šlapadlo…atrakcí je tedy spousta. Běžte to vyzkoušet.  Přehrada, v době prázdnin, žije i večer, jsou tam taneční zábavy a diskotéky.

Okolí přehrady tvoří lesy, které zvou k vycházkám, jsou tam další prameny léčivých vod a spousta hřibů.  Je třeba umět i odpočívat, nejen pořád pracovat.  Zdraví máte jen jedno. Psychické i fyzické. Je třeba o něj včas pečovat a nečekat jen na lékaře. 

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: masterenergy.cz 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle