Shih-tzu – malý, svěží a v minulosti šlechtický pes

Shih-tzu – malý, svěží a v minulosti šlechtický pes - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Shih Tzu je malý, ale robustní pes se svěží, dlouhou, dvojitou srstí. Varování, sebevědomí, hravé a odvážné chování tohoto plemene z něj dělá oblíbeného mezi milovníky psích “hraček“.



Shih Tzu je starobylé plemeno a má dlouhou historii jako pes na klíně šlechticů.

Pokud je správně Shih Tzu vyškolen a je o něho pečováno, může být skvělým společníkem. Díky své malé velikosti je toto plemeno ideální pro byty a menší obytné prostory. Jen buďte připraveni na chrápání. Celkově vám většina majitelů plemene řekne, že Shih Tzu je skutečně milým psím plemenem.

Historie Shih Tzu

Jméno Shih Tzu pochází z čínského slova pro „lva“ kvůli vzhledu. Důkazy o předcích Shih Tzu lze vysledovat až ke starým plemenům, zejména v Tibetu. Analýza DNA ukazuje, že Shih Tzu je stejně jako Lhasa apso přímější větví vlka než mnoho jiných psích plemen.

Přesný původ Shih Tzu jako čínského domácího domácího mazlíčka je mlhavý, s různými daty nabízenými za posledních 1100 let. Toto plemeno se stalo známým jako čínský šlechtický pes, zejména jako královský domácí mazlíček pro dynastie Ming od 14. do 17. století. Koncem 18. století byl oblíbeným císařovnou T'zu Hsi.

Shih Tzu byl vždy domácí mazlíček a pes na klíně, nikdy nebyl chován pro žádné jiné známé účely. Toto se odlišuje plemena od Lhasa apso, které sloužilo jako strážce chrámu. Možná proto Shih Tzu zůstává dodnes jedním z nejvíce rozmazlovaných a nejoblíbenějších plemen.

Čínští králové nedovolili, aby se se psem obchodovalo mimo šlechtu. Teprve v roce 1930 byl do Evropy dovezen první Shih Tzus. Poté přijeli do USA po druhé světové válce.

Péče o Shih Tzu

Srst Shih Tzu roste nepřetržitě. Mnoho majitelů se rozhodlo udržovat chlupy zkrácené, takže vypadají trochu kudrnaté a načechrané. Jiní dávají přednost tomu, aby chlupy byly dlouhé a luxusní. Díky tomuto typu srsti je rutinní péče nezbytná. Shih Tzu by měl být kartáčován jednou nebo dvakrát týdně (až jednou denně, pokud je srst dlouhá). Pokud vlasy na obličeji nejsou oříznuté, mohou dráždit oči. To je důvod, proč můžete vidět Shih Tzus zdobeného tzv. topknotem.

Shih Tzu je nazýváno hypoalergenním psím plemenem. Uvolněné chloupky jsou spíše udržovány uvnitř než ve vzduchu. Mějte však na paměti, že alergeny zůstávají v srsti a slinách, takže v prostředí kolem psa bude stále nějaké nepříjemné. Pokud jste citliví, je moudré trávit čas se Shih Tzu, abyste zjistili, zda toto plemeno provokuje vaše alergie před přijetím psa.

Nehty pro psy by měly být ořezávány přibližně jednou za měsíc. Pravidelná hygiena u psa by měla být také.

Správné školení a socializace jsou důležité, aby vaše Shih Tzu byla šťastná a dobře přizpůsobená. Nevynechávejte tyto praktiky jen proto, že Shih Tzu je malý pes. Plemeno je relativně chytré, ale také má trochu tvrdohlavou hlavu.

Shih Tzu má střední energetickou hladinu a vyžaduje rutinní cvičení. Každodenní procházky a zábavné aktivity, jako hry, mohou pomoci udržet vaše Shih Tzu psychicky i fyzicky stimulované. Velmi dobře se přizpůsobí bydlení v bytě, pokud jim dáte čas na aktivní hraní. Nedělá se jim dobře, když je teplo kvůli plochému obličeji a mohou být unaveni z tepla, takže buďte zvlášť opatrní v horkém počasí.

Budete muset být pilní při výcviku tohoto psa od mladého věku. Uvědomte si však, že mají tendenci jíst vlastní výkaly a výkaly jiných psů, takže budete muset udržovat čistotu svého psa.

Tomuto plemenu se dobře daří v domácnosti s více domácími zvířaty s dalšími přátelskými psy a kočkami, zejména pokud jsou chována společně. Shih Tzus jsou skvělé s dětmi, pokud je dítě dost staré na to, aby se ke psovi chovalo šetrně a s úctou. Jako malý pes může být Shih Tzu snadno zraněn hrubím zacházením.

Běžné zdravotní problémy

Odpovědní chovatelé se snaží udržovat nejvyšší standardy chovu. U plemene se však mohou vyskytnout některé dědičné zdravotní problémy. Níže jsou uvedeny některé podmínky, které je třeba znát:

Brachycephalický syndrom

Meziobratlová ploténka

Keratoconjunctivitis Sicca

Distichiasis

Strava a výživa

Jako malý pes potřebuje Shih Tzu denně až 1 šálek suchého krmiva pro psy. Množství závisí na věku psa, úrovni aktivity, velikosti a zdravotních faktorech. Je důležité sledovat váhu vašeho psa a jednat, pokud vidíte, že pes trpí nadváhou. Diskutujte o vhodné výživové strategii se svým veterinárním lékařem.

Osobní výzkum

Pokud si myslíte, že Shih Tzu je pro vás to pravé plemeno psa, nezapomeňte před přijetím provést spoustu výzkumu.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle