Stafordšírský bulteriér je plemeno původně šlechtěno s vidinou kvalitního psa pro psí zápasy

Stafordšírský bulteriér je plemeno původně šlechtěno s vidinou kvalitního psa pro psí zápasy - InMagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Stafordšírský bulteriér, nazývaný také Staford, je středně velký pes poněkud nízké postavy se svalnatým, atletickým tělem, který je ideální pro jeho původní účel psích zápasů.



Na rozdíl od svého tvrdého vzhledu je Staford jemné, loajální a vysoce láskyplné plemeno psů a uznávané americkým Kennel Clubem v 70. letech. Pochválen za své instinkty podobné „chůvě“, Staford vychází s dětmi pozoruhodně dobře, pokud jsou správně vyškoleni a socializováni. Buďte opatrní u ostatních domácích mazlíčků, kvůli předkům tohoto zápasnického plemene.

Historie stafordšírského bulteriéra

Stafordšírský bulteriér byl vyvinut v Anglii v 19. století pro psí zápasy. Aby bylo možné vytvořit rychlejší a kompaktnější plemeno psů, byli buldoci kříženi s malými teriéry, s největší pravděpodobností Manchester teriéři a podobnými plemeny. V té době byli buldoci velcí, divocí a neohrožení, hodně odlišní od dnešního buldoka.

Před přistáním na jeho současný název se Stanfordům říkalo bulteriéřští psi, buldočí teriéři a staří pitbulteriéři. Jakmile byly psí zápasy začátkem 20. století nelegální, stal se Staford široce uznávaným a věrným a láskyplným společenským psem.

Staford

Péče o stafordšírského bulteriéra

Krátká, hladká srst Staforda vyžaduje jen něco víc než běžná péče. Toto plemeno má tendenci se línat nízkou až střední rychlostí, ačkoli se línání v sezónně zvyšuje. Udržujte nehty úhledně upravené pro zdravé a pohodlné nohy.

Stejně jako u každého plemene psů je pro Staforda nezbytný správný výcvik. Jedná se o velmi inteligentní plemeno psů, které může být tvrdohlavé. Proto je nezbytný výcvik poslušnosti, aby bylo možné psa. Socializace je stejně důležitá, takže váš pes bude mít pohodlí ve všech situací.

Staford je atletické plemeno psů se spoustou energie, takže rutinní cvičení je nezbytné. Dávejte pozor, abyste to v teplejším počasí nepřeháněli, protože plemeno je obvykle citlivé na teplo. Staffordové budou mít prospěch zejména ze psích sportů, které je unavují psychicky i fyzicky. Bezpečně oplocený dvůr je dobrým hřištěm, ale uvědomte si, že Staford je teriér a pokud je to možné, vykope únikový tunel. Možná budete chtít posílit spodní část plotů.

Staford

Stafordšírští bulteriéři by nikdy neměli chodit na vodítku, protože mohou být agresivní s neznámými psy a mohou pronásledovat všechna malá zvířata, která považují za kořist. Je nepravděpodobné, že by se jim dařilo ve volných výbězích pro psy. Tito silní psi budou potřebovat výcvik, aby se vyhnuli vodítku.

Verallští, stafordšírští bulteriéři mají přátelské, jemné dispozice a jsou milými společníky pro mnoho typů domácností. Pokud budou vychováváni společně, dobře vyškoleni a budou pod přísným dohledem, mohou se dokonce naučit krásně vycházet s jinými zvířaty, ale někteří z těchto psů budou nejvhodnější pro domácnost s jedním domácím mazlíčkem.

Staford

Dieta a výživa

Stafordšírský bulteriér by měl být krmen dvěma jídly denně suchým krmivem pro psy. Individuální potřeby psa budou určeny podle věku, úrovně aktivity a zdravotního stavu. Nejlepší je psa po jídle necvičit hodinu, aby se snížilo riziko nadýmání a torze žaludku.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle