Vrtání studní

Vrtání studní - Inmagazin.cz Kategorie: PRAKTICKÉ

Vysoké ceny vodného a stočného i různá omezení čerpání vody třeba na zálivku zahrady, případně pro napouštění bazénů v souvislosti s nedostatkem vody vede řadu majitelů nemovitostí k úvahám o vlastní studni s dostatečně silným zdrojem.



Studny mohou být kopané, ale stále více lidí dává přednost dostatečně hluboké vrtané studně. Ale aby taková vrtaná studna mohla vzniknout, je třeba nejen vhodné vybavení a odborné znalosti, ale také celá řada povolení a potřebné dokumentace. Proto je nejjednodušším řešením svěřit se specializované firmě, která přesně ví, co je nezbytné zajistit a jak to udělat.

A to je velmi důležité, protože jinak byste si museli sami zařídit hydrogeologický posudek, souhlas vodoprávního úřadu a u vrtané studny také zkušební vrt. Neobejdete se bez projektové dokumentace, kterou může vypracovat buď autorizovaný technik, nebo projektant specializující se na vodní stavby, a také stavebního povolení. I to vám odborná firma umí zajistit na celém území České republiky.

studny

Průměr vrtané studny se pohybuje od 125 do 160 cm, ale aby se vůbec mohla začít vrtat, je třeba zajistit přístup vrtné soupravy na pozemek. Někdy je ale nutné vrtat hodně hluboko, případně již existující studnu prohloubit kvůli snížení hladiny spodní vody. Pakliže je potřebná hloubka vrtu větší než 30 m, je taková vrtaná studna již považována za báňské dílo. V takovém případě je nezbytné jak povolení Krajského úřadu, tak ohlášení vrtání studny Obvodnímu báňskému úřadu.

Aby studna správně fungovala, je vhodné ji vybavit vhodnou technologií, ať už jde o čerpadlo dle vydatnosti zdroje vody a dalších parametrů, nebo domácí vodárnu. Čerpadla se montují do plastové šachty, která se označuje jako „záhlaví studny“, a kam také případně ústí navazující rozvody vody. V případě potřeby lze také čerpadlo vyměnit za novější.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle