Výhody a nevýhody nábytku z masivu

Výhody a nevýhody nábytku z masivu - InMagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

Zařizujete si dům nebo byt? Pak se určitě kromě barev a celkového stylu rozhodujete také o konkrétních kusech nábytku. A tady přichází ta důležitá otázka. Z jakého materiálu nábytek zvolit?



My se dnes zaměříme na jeden konkrétní materiál, a to masivní dřevo.

Nábytek z masivního dřeva bývá hodně diskutován. Má své nesporné výhody, ale samozřejmě, stejně jako u všeho, najdeme i nějaké ty nevýhody. Pojďme se na to tedy mrknout detailně.

Cena versus výkon

To je asi to první, co každého napadne, když se řekne „nábytek z masivu“. Ano, je nesrovnatelně dražší než nábytek z jiných materiálů.

Ovšem odměnou vám bude vysoká kvalita a nesrovnatelně delší životnost oproti například nábytku z dřevotřísky. Nemusíte se tak bát toho, že se pod vámi časem rozpadne postel, po které vaše ratolest s radostí skáče, když se zrovna nedíváte. Ani se pod korpulentní tetičkou nerozjede jídelní židle, když na ní ztěžka celou svou váhou dopadne. A stejně tak psací stůl v dětském pokoji vydrží (téměř) veškerou dětskou „práci“ a formy učení.

nábytek

Vzhled a komfort

Vzhled nábytku z masivu je prostě nenapodobitelný. Sálá z něj pohoda a teplo rodinného krbu. Ovšem pravdou je, že se zdaleka nehodí do každého designového stylu. Kam rozhodně zapadne, je styl venkovský, skandinávský, vintage, provance a další, kde je dřevo vítaným účastníkem. Zajímavý výběr naleznete například na https://drevenakrajina.cz/.

Ovšem oproti materiálům jako je kov nebo například sklo, je dřevo výrazně pohodlnější. Například takový psací či jídelní stůl se skleněnou deskou sice krásně vypadá, ale praktický moc není, natož pohodlný. Většinou totiž studí. To při častějším a dlouhodobějším užívání může způsobit nepříjemné bolesti kloubů i svalů rukou a časem může vést až k zánětům.

Při údržbě je třeba více přemýšlet

Nebudeme popírat, že dřevo je velmi náchylné na znečištění. Je proto dobré používat například ubrusy, podtácky a případné nečistoty ihned odstranit. Proto, než si pořídíte jakýkoliv nábytek z tohoto materiálu, dobře si nastudujte, jak kterou nečistotu nejlépe zlikvidovat.

Pro běžné utírání prachu bohatě postačí měkký, suchý hadřík. Ovšem pro dlouhodobější péči záleží na povrchové úpravě nábytku.

  • Lakovaný nábytek je třeba utírat navlhčeným hadříkem a následně suchým hadříkem vytřít do sucha. Při výběru speciálních čisticích prostředků je dobré všímat si složení. Neměly by obsahovat abrazivní částice, které by mohly poničit tuto lakovanou vrstvu.
  • Olejovaný nábytek je opět třeba utírat jen suchým hadříkem. Pokud na něj rozlijete jakoukoliv tekutinu, ihned je nutné ji „vysát“ například papírovou utěrkou a dávat pozor, aby se ještě více nerozmazala Jednou za čas je dobré olejovou vrstvu obnovit.
  • Voskovaný nábytek je velice náchylný na poškození vodou. Stačí chvilička a skvrna je na světě. Ošetřuje se proto pouze suchým hadříkem. Nikdy se k čištění nesmí použít například drátěnka či jiná agresivní pomůcka.

Pro všechny materiály platí, že pokud se rozhodnete pořídit speciální čisticí prostředek, vyzkoušejte ho nejprve na malém kousku nábytku.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle