Základy chovu chameleóna jemenského

Základy chovu chameleóna jemenského - Inmagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Chameleón jemenský je opravdu nádherný živočich. Není náročný na čas, ale i tak to bude vaše chlouba. Jak se o něj postarat a co pro něj zařídit?



Jestliže patříte mezi začátečníky v chovu terarijního zvířete, je třeba, abyste svou pozornost zaměřili na běžně dostupné druhy u nás, a tím je například chameleon jemenský (latinsky název Chamaeleo calyptratus). Terarijní zvířata, jako jsou například chameleoni, jsou nenáročná na čas, a proto se do dnešní rychlé doby ideálně hodí. Je to sice Váš mazlíček, avšak není stresován z toho, že na něj nemáte čas.

Jak chameleon jemenský vypadá?

Chameleoni mají svoji specifickou stavbu těla. Výrazným poznávacím prvkem je hrdelní hřeben a chocholka na hlavě. Zaujmou Vás určitě jejich pohyblivé oči, kterou jsou schopny se dívat každý jiným směrem. Nepřehlednutelný je také dlouhý silný ocas, kterým se dokážou udržet za větev. Typická je jejich schopnost měnit svoji barvu v závislosti na jejich náladě. Základní barvou je barva zelená, která se může měnit ze světle zelené až do tmavě olivové.

Čím chameleona krmit

Svoji potravu si obstarává mrštným jazykem. Patří k nenáročným strávníkům, ale k jejich krmení budete potřebovat mimo jiné živý a vápníkem a vitamíny správně doplněný hmyz. Na zpestření můžeme podávat i rostlinou stravu a sladké ovoce. Vhodné jsou také drcené skořápky.

Terárium - jak ho připravit?

Mezi základní výbavu při chovu chameleona patří prostorné terárium situované na výšku. Určitě by mělo být vybaveno větracími otvory. Jelikož je chameleon stromové zvíře, je vhodné terárium umístit spíše na vyvýšená místa, kde se bude cítit v bezpečí. Terárium by mělo mít dostatečně silné větve, po kterých bude zvíře šplhat. Jelikož ne každé takové zvíře se naučí pít z misky, která je nedílnou součástí terária, je třeba rosit během dne listy, ze kterých si chameleon nasává kapičky vody.

Do terária je vhodné umístit podloží, které zadržuje vlhkost. Taková jsou například kokosová vlákna.

Co se týká techniky, určitě musíme pořídit osvětlení terária, které dělíme na tři základní kategorie: světlo, teplo, zdroj UV záření.

chameleon

Noční kamarád

A na závěr lze ještě podotknout, že chameleon je na rozdíl od jiných druhů plazů, aktivní ve dne a v noci spí.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle