Životnost tepelných čerpadel – co ji ovlivňuje?

Životnost tepelných čerpadel – co ji ovlivňuje? - Inmagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

I v České republice již najdeme tepelná čerpadla, která spolehlivě slouží svým majitelům přes 20 let. Dlouhá životnost a bezproblémový provoz tepelných čerpadel však není samozřejmostí, k jejich dosažení je nutné.



  1. Hned v úvodu zvolit správné tepelné čerpadlo. Co to přesně znamená? Tepelné čerpadlo by mělo mít výkon umožňující dodávky tepla či teplé vody bez přetěžování kompresorů, které výrazně snižuje životnost tepelných čerpadel.
  2. Stejně důležitá jako kvalita produktu je i kvalita instalace. Při výběru instalační firmy byste tak měli být stejně nároční jako při výběru prodejce tepelného čerpadla. Více o jednotlivých možnostech instalace tepelných čerpadel se dočtete zde: https://www.abeceda-cerpadel.cz/cz/krok-7-porovnani-kvality-instalacni-a-servisni-firmy.
  3. Zajistit tepelné čerpadlu odpovídající servisní prohlídky. Jejich počet je u moderních tepelných čerpadel výrazně nižší v porovnání s produkty dostupnými na začátku milénia.

čerpadla

Tepelná čerpadla jsou vhodná pro nemovitosti všech velikostí

Při dodržení výše uvedených bodů se můžete těšit na stabilní dodávky levného tepla či teplé vody po následujících několik desítek let bez ohledu na to, jestli hledáte tepelné čerpadlo pro chatu, chalupu či velký bytový dům. Tepelná čerpadla dnes najdete prakticky u budov všech typů, ať už jde o nemovitosti o velikosti lodního kontejneru či velká nákupní centra, administrativní objekty, nemocnice apod.

O výhodnosti provozu tepelných čerpadel není pochyb

Platí přitom, že provoz tepelných čerpadel bude v porovnání s ostatními zdroji tepla v podobě např. kotle na zemní plyn, elektrického přímotopu, kotle na uhlí apod. výrazně levnější i v případě poklesu nákladů na provoz těchto zmíněných zdrojů energií, viz kalkulačka porovnání nákladů na teplo na webu tzb-info.cz.

Zdroj obrázku: Christian Delbert / Shutterstock.com


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle