Zlozvyky z dětství mohou nést vinu za bolesti zad v dospělosti

Zlozvyky z dětství mohou nést vinu za bolesti zad v dospělosti - Inmagazin.cz Kategorie: ZDRAVÍ

Trápí vás bolesti zad? Nemusí pocházet jen ze sedavého zaměstnání – možná si jen z dětství nesete stereotypy, které dlouhodobě bolestem napomáhají. Které zlozvyky nejčastěji mají vliv na držení těla a bolesti zad v dospělosti? Inspirujte se, máme pro vás také jednoduché tipy, jak bolestem předcházet.



Nevhodné držení těla si můžete nést z dětství

Těžká aktovka, hrbení se nad úkoly, nevhodná obuv v případě plochých nohou. Právě tyto aspekty mohou mít vliv na držení těla dítěte – a pokud nedojde k nápravě, nesou si děti nesprávný stereotyp do dospělosti. Zatímco v dětství je možné držení zad a těla napravit, v dospělosti už je to mnohem těžší. Co vám ale může pomoci začít na bolestech a držení těla pracovat? Zdravý pohyb. To je důvod, proč obzvláště v případě sedavého zaměstnání denně chodit nebo se věnovat sportovním aktivitám.

Umíte správně sedět?

Klíčem k absenci nepříjemných bolestí zad je přitom kromě pohybu i sezení – ale správné sezení. Protože sed není pro člověka přirozený, je důležité sedět správně, tělo musí být ve vzpřímené poloze.

bolesti zad

Jak si sednout? Rovná záda, hlava jde za temenem vzhůru. Ramena táhněte dolů od sebe. Pánev posaďte do přední části židle, měla by být mírně naklopená dopředu. Pozor si dejte na nohy. Můžete je mít mírně od sebe v takové poloze, aby se chodidla dotýkala celou svou plochou země. Tak zůstane bederní páteř v přirozené poloze, avšak svaly neustále pracují. Může se vám zdát, než si vytvoříte návyk,že je sezení nepohodlné. Proto byste měli mít u stolu ideálně kancelářské židle, které vám občas umožní si odpočinout díky podhlavníku a područkám, vhodné je i mírné pohupování.

Jak vybrat ideální židli?

Sedíte hodiny denně, abyste se naplno věnovali práci, ale ruší vás nepříjemný tlak či bolest zad a krční páteře? Možná je čas vyměnit to, na čem sedíte. Také židle mají do jisté míry vliv na to, zda si z práce kromě úkolů a výplaty odnášíte i bolest. Správné sezení, při kterém jen tak neztuhnete, je dynamické sezení. Metoda sezení kombinuje židli a přirozený pohyb těla. Díky přizpůsobení pohybu sedáku i opěradla se židle neustále přizpůsobuje a kopíruje lidský pohyb. Podle čeho si správnou židli vybrat?

  • sedák by měl být dostatečně široký
  • židle musí mít vhodnou (nebo nastavitelnou) výšku
  • sedák musí být komfortní
  • židle musí mít bezpečný a stabilní základ
  • vhodné jsou nastavitelné područky
  • ideální je židle s anatomicky tvarovaným opěradlem
  • hodit se může hlavová opěrka pro větší komfort
  • materiál by měl být prodyšný

A jak si rychle ulevit, pokud už vás záda bolí? I na kancelářské židli se můžete protáhnout, inspirujte se třeba návody z Youtube. Pár cviků uleví svalům i páteři – a takové cvičení může být zajímavou rutinou pro zpestření pracovního dne. A bolest zad? Se správným sezením, pohybem a židlí zmizí, možná i jednou provždy.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle