Vinylové podlahy jsou IN! Jakou ale vybrat a poznat tu opravdu kvalitní a zdravotně nezávadnou?

Vinylové podlahy jsou IN! Jakou ale vybrat a poznat tu opravdu kvalitní a zdravotně nezávadnou?

Kategorie: PRAKTICKÉ

Vinylové podlahy se těší vysoké oblibě, a to právem. Tento druh krytiny je velmi odolný, nehlučný a voděodolný (pokud se nejedná o vinylovou podlahu s dřevovláknitou HDF deskou).



Lidé jej stále častěji volí do bytů, domů, kanceláří, obchůdků i dalších prostor.

Z narůstající poptávky se odvíjí neustále se rozšiřující se nabídka, ve které z pohledu laika nemusí být vždy jednoduché se zorientovat. Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, jak se pozná kvalitní vinylová podlaha a dle jakých kritérií ji vybírat.

Před nákupem nové podlahy se můžete zajít poradit do společnosti Plancher, která se specializuje na prodej vinylových podlah. Její nabídku si můžete prohlédnout zde. Nejdete zde také spoustu užitečných rad a tipů.

Zdraví je na prvním místě

Jedním z nejvýraznějších plusů kvalitních vinylových podlah je zdravotní nezávadnost. Váháte-li s výběrem, vyžádejte si u výrobce nebo prodejce příslušnou dokumentaci (testovací reporty certifikačních a prověřených testovacích úřadů), která zdravotní nezávadnost podlahy prokazuje.

Typicky jde o reporty testu:

  • tzv. floor score,
  • na přítomnost ftalátů, formaldehydů a těžkých toxických kovů,
  • na přítomnost 169 nebezpečných chemikálií dle požadavků EU REACH (tzv. SVHC test report),
  • dle francouzských emisních požadavků VOC s výsledkem A+ (tzn. s nejlepším možným výsledkem).

Pozornost věnujte zejména certifikaci dokládající nepřítomnost ftalátů, a to zvlášť u podezřele levných krytin.

Není vinyl jako vinyl

Materiál základové desky umí pořádně zamotat hlavu i zkušeným podlahářům, kteří se řemeslu věnují každý den. Výrobci chrlí na trh nové a nové materiály s rozmanitými vlastnostmi, které se ve stádiu vývoje uvnitř laboratoře sice jeví jako skvělé, ale mnohdy jim chybí prověrka zubem času při praktickém využití.

Ačkoliv přesný klíč výběru neexistuje, z obecného hlediska doporučujeme poptávat vinyl, který je na trhu již alespoň 1-2 roky (během kterých mohlo dojít k odhalení případných do očí bijících nešvarů) a který má vyšší hustotu, tedy je těžší. Odlehčené verze se totiž často potýkají s problémy s tvarovou stabilitou nebo odolností proti vlhku.

„Klasické“ celovinylové podlahy LVT dnes nahrazuje nová vylepšená generace vinylových podlah známá jako vinyl Rigid. Jeho odolnost a realisticky zpracované dřevěné dekory vdechnou duši každému interiéru a každý bez rozdílu si tak může vybrat vhodnou variantu, která bude nejlépe ladit s vybraným nábytkem a dalšími interiérovými prvky.

Tloušťka jako klíčový parametr

Vinylové podlahy se liší i co do tloušťky. Lepené vinylové podlahy a vinyl v rolích bývají tenčí, plovoucí vinylové podlahy mívají o několik milimetrů více. U velmi tenkých lepených podlah může dojít k prokreslování nerovností podkladu, proto je třeba věnovat pozornost jeho správnému vyrovnání.

Samostatný parametr představuje tloušťka nášlapné vrstvy. Čím větší tloušťka, tím vyšší odolnost povrchu, respektive odolnost proti poškození. Je dobré si uvědomit, že podlaha v kuchyni nebo obývacím pokoji nebude tolik namáhaná, jako ta v komerčních prostorách, uvnitř malých obchůdků, hotelových pokojů nebo dokonce v obchodních domech, nemocnicích či na letišti.

Roli při výběru podlahy hraje i zátěžová třída značená dle normy EN 685. Tloušťce nášlapné vrstvy a zátěžové třídě proto doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost v závislosti na tom, kam je krytina určena.

Pro lepší představu lze uvést, pro jaké účely jsou jednotlivé zátěžové třídy vhodné:

Třída zátěže s označením 21-23

21: obytné prostory s nízkým zatížením

22: obytné prostory se středním zatížením

23: obytné prostory s vysokým zatížením

Třída zátěže s označením 31-34

31-34: většina bytových i komerčních prostor

Třída zátěže s označením 41-43

41-43: výrobní a průmyslové areály s extrémní zátěží, a stejně tak i všechny komerční a bytové prostory

Ne moc hladký, ne moc hrubý

Jaká by měla být struktura povrchu vinylové podlahy? Nejlepší je hledat onu pověstně známou „zlatou střední cestu“. Povrch by neměl být ani moc hladký, ani moc vroubkovaný, hrubý. V prvním případě například hrozí, že po vytření podlahy budou na krytině vidět šmouhy tak, jako se to stává třeba u keramické dlažby. Podlahy také budou kluzčí.

Vinylové podlahy click aneb pozor na zaklikávací systém

Na trhu najdete patentované click systémy plovoucích podlah. U nich je zaručena kvalita a odolnost. Existuje i řada dalších, nepatentovaných zaklikávacích systémů, které mohou být kvalitní, ale najdou se i méně kvalitní. Raději se porozhlédněte po plovoucích podlahách s patentovaným click systémem.

Podlahové topení jako standard

Ať už si zařizujete nové bydlení nebo rekonstruujete to stávající, „podlahovka“ je dnes již považována za standard. Pří výběru podlah je tak klíčová vhodnost pro podlahové vytápění, o které by vás měl informovat výrobce nebo prodejce. Než za krytinu zaplatíte, je dobré se vždy poradit a konzultovat s odborníkem kompletní skladbu podlahy včetně podkladu. Pro podlahové vytápění je nejvhodnější variantou vinyl lepený, u plovoucí varianty vybírejte z celovinylových podlah.

Rozměrová stálost, tvarová paměť a odolnost vůči bodovému zatížení

V neposlední řadě se ptejte po rozměrové stálosti podlahy, která zajistí, že se podlaha nebude napínat nebo smršťovat při změnách teploty.

Tu a tam se může stát, že podlahu nepřiměřeně zatížíte, typicky například při stěhování skříní. Kvalitní vinylová podlaha by tyto výkyvy měla „ustát“. Odolnost proti bodovému zatížení a tvarová paměť, tzn. schopnost vrátit se po zatížení co nejblíže původnímu stavu, je velmi důležitá. V opačném případě (u nekvalitních podlah) vám promáčklina nenávratně zůstane a bude hyzdit interiér.

Další rady a tipy pro výběr vinylových podlah najdete v tomto článku. Při výběru podlah myslete také na dveře. Co mají splňovat a další rady a tipy pro výběr si můžete přečíst tady.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle