Quinoa posvátné zrno Inků místo pšenice

Quinoa posvátné zrno Inků místo pšenice

Kategorie: RADY PRO ZDRAVÍ

Pšenice v minulosti byla základní potravinou na severní polokouli. Pšenice ovšem již není, co bývala. Vyzkoušejte quinou.



Dnešní odrůdy pšenice mají velký obsah lepku a málo výživných látek. Stává se tak "hladovou pšenicí", dost často však i jedním z nejčastějších alergenů s vysokým obsahem cukru. Dnes je snaha lidí, kteří přemýšlejí, co jí, nahradit pšenici jinými potravinami. A velmi zajímavá je právě

Co to je quinoa

Quinoa pochází od Inků. Inkové byli zdatnými zemědělci. Dokázali vyšlechtit tak důležité plodiny jako brambory, kukuřici, papriku ale i Quinou. Ta roste dokonce v nadmořských výškách 2500 až 4000 m. Zde lze opravdu účinně pěstovat jen velmi málo plodin.

Quinoa obsahuje 16 až 23 % bílkovin. Dále má vysoký podíl aminokyselin. Z nich důležitý je Lysin. Ten je důležitý pro tvorbu hormonů, důležitých při léčbě herpesu, detoxikaci olova a vývinu mozku. Dále obsahuje i minerály, vitamíny, železo, vápník, fosfor. Quinoa je chudá na tuky a neobsahuje Gluten.

quinoa

Quinoa jak ji připravit

Quinoa se používala i k léčení a spolu s listy Koky k ceremoniálům, proto byl v čase Španělské nadvlády zákaz jejího pěstování.

V Americe je nyní Quinoa velkým hitem. Je zájem využívat ji i jako potravinu vhodnou pro lety do vesmíru. Quinoa při vaření hodně nabobtná, podobně jako rýže. Používá se jako příloha, nebo smě se sýrem, nebo masem.

Zkuste se zajímat, o to co jíte, jde o Vaše zdraví.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Zdravá bezlepková obilnina Amarant


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Ideální pro cesty do Vesmíru - Autor: RU - RU23. 4. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle