9 otázek, které byste měli položit poskytovateli kamerového systému

9 otázek, které byste měli položit poskytovateli kamerového systému - Inmagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

Chcete chránit své finance, podnikání a zaměstnance? Pak se bez kvalitního kamerového systému neobejdete. Abyste ve své firmě měli kamerový systém takový, který pokryje všechna rizika a v případě potřeby budou dohledatelné veškeré informace, nezapomeňte se zeptat na těchto 9 otázek.



1. Jak velkou oblast kamery snímají?

Velice záleží na ploše, kterou má kamerový systém obsáhnout. Jiná potřeba bude na kontrolu malého parkoviště, jiná na letišti nebo ve velkých skladech. Důležitá je i velikost snímače. Čím je snímač větší, tím více světla vstoupí dovnitř a tím větší úhel záběru může kamera obsáhnout.

kamera

2. Bude lepší kamera s pevným objektivem nebo se zoomem?

Pevný objektiv neumožňuje přiblížení. Pokud tedy není kamera nastavena na konkrétní místo, zoom by se nám mohl hodit. U varifokálního objektivu je možné manuálně nebo i ze vzdáleného místa upravit zoom tak, abychom mohli zaostřit na určité místo, předmět nebo osobu.

3. V jakých světelných podmínkách zvládne kamera snímat?

Pokud je objekt málo osvětlen nebo potřebujete objekt sledovat i za zhoršených světelných podmínek a v noci, určitě se vám bude hodit infračervená kamera. Infračervená kamera měří infračervené záření, které je vyzařované objektem a následně objekt vizualizuje, takže vzniká obraz prostředí bez viditelného světla. Jen pozor, infračervená kamera nevidí například přes sklo. Pokud máte v objektu dostatek osvětlení, infračervenou kameru nepotřebujete.

4. Bude zajištěn vhodný stupeň krytí IP u kamery?

Bude kamera nasazena v náročném prostředí, kde bude hodně prachu, případně ji zasáhnou vlivy počasí? Pak se zaměřte na stupeň krytí IP. Jde ochranu před cizími předměty – ruka, prst, drát, prach apod, dále o ochranu před vniknutím vody. IP venkovní kamery bude jiné než kamery, která bude použita ve vnitřních prostorách.

5. Pevné nebo PTZ kamery?

Pokud vám stačí, aby kamera směřovala jedním směrem, bude vám vyhovovat pevná kamera. PTZ kamery zvládají pohyb doleva, doprava, nahoru, dolů a zoom, obsáhnou větší prostor a v případě potřeby mohou objekt přiblížit a tak rozeznat například SPZ auta nebo obličej pachatele. Kamerové systémy s rozpoznáváním SPZ pomáhají např. s detekcí nelegálního parkování. Více zde

kamera

6. Je vhodný stejný typ kamery pro celý objekt?

Odpovědí je jasné ne. Každý objekt, místnost nebo prostor potřebuje jiný typ kamery. Pokud by byl instalován jen jeden typ, kamerové zabezpečení bude nedostatečné. Pro správné kamerové zabezpečení je nutné vypracovat projekt, kde zkušení odborníci jasně definují, jaký typ bezpečnostních kamerových systémů v objektu potřebujete.

7. Jaký typ kamerového systému zvolit - drátový nebo bezdrátový?

Vhodnější je drátový kamerový systém. Je sice náročnější na instalaci, ale odměnou bude kvalitnější obraz a bezpečnější přenos, který nebudou rušit okolní sítě. Drátové kamery bývají levnější. Je ovšem mnoho míst, kde si musíme vystačit s bezdrátovým kamerovým systémem. V tom případě musíme dát pozor na rušení signálu a obvykle se spokojit s horší kvalitou obrazu.

8. Je důležitá záložní baterie?

Rozhodně ano. Pokud pachatel bude vědět, že záložní zdroj není, nemusel by pro něj být problém vyhodit proud, který kamery napájí. Přesně pro tyto případy je důležité mít zapojen záložní zdroj, který při krátkodobých výpadcích proudu udrží v chodu nejen kamerové systémy, ale také například alarmy, docházkové systém a PC.

9. Vybrat pevné disky přímo určené pro kamerové systémy?

Jedním z nejdůležitějších komponent jsou pevné disky. Ujistěte se, že pevné disky, které budou instalovány, jsou speciálně určené pro kamerové systémy. Bude na nich uchován záznam pro pozdější přehrání. Pevný disk musí být kvalitní a vydržet nepřetržitý provoz.

kamera

10. Vybírejte podle chytrých funkcích

Mezi chytré funkce patří např.:

  • rozpoznání pohybu
  • rozpoznání odložených či odcizených předmětů
  • detekce SPZ automobilů či obličejů osob
  • počítání osob
  • ad.

Více o chytrých funkcích v článku ZDE.

Dotazy na technickou způsobilost technika

Instalační technik bude muset odpověď na mnoho dotazů. Ne všichni jsou kvalifikovaní a mají potřebné certifikace a akreditace. Při přípravě a instalaci kamerových systémů není možné riskovat. Důležité je obrátit se na odborníky, kteří mají s instalací kamerových systémů dlouholeté zkušenosti. Takovým profesionálem je například agentura TOP security, u které najdete jen kvalifikované odborníky s mnoha lety zkušeností. Ti vám přesně poradí, jaké kamery budou do vašeho objektu vhodné a poté je odborně nainstalují. Samozřejmostí je i pozdější revize a servis nainstalovaných kamerových systémů.

Přečtěte si také naše Tipy pro zabezpečení domu


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle