Poradíme, podle čeho se řídit při výběru bojleru

Poradíme, podle čeho se řídit při výběru bojleru - InMagazin.cz Kategorie: BYDLENÍ

Bez teplé vody se v dnešní době neobejdeme. Jednou z variant řešení ohřevu vody pro domácnost je instalace zásobníkového ohřívače neboli bojleru.



Elektrické zásobníkové ohřívače jsou zařízení, ve kterých dochází k ohřevu zásoby vody, která je posléze rozvedena k jednomu nebo více odběrným místům. Dříve se rozlišovaly malé zásobníkové ohřívače, které mívaly objem zásobníku okolo 30 l a bojlery, která nabízely objemy nad 30 l. Dnes už pro všechny zásobníkové ohřívače zlidověl název „bojlery“.

Co vám mohou bojlery nabídnout?

Moderní nabídka bojlerů je široká a vybere si opravdu každý. Ležaté i stojaté varianty, zásobníky s různými objemy i inteligentní bojlery nabízí česká značka Wterm, která se specializuje na výrobu kvalitních a odolných ohřívačů vody. Nabídku bojlerů Wterm si pak můžete prohlédnout tady.

Výhody elektrických bojlerů:

  • Možnost instalace ve všech objektech, kde je elektřina.
  • Zásoba velkého množství teplé vody.
  • Snadná instalace i používání.
  • Možnost regulace teploty vody.
  • Nízké nároky na příkon.
  • Dlouhá životnost.

Nevýhody elektrických bojlerů:

  • Po vypotřebování teplé vody je nutné počkat na dohřátí nové zásoby.
  • Větší nároky na prostor.

Před nákupem bojleru si udělejte jasno v několika otázkách

Aby vám elektrický bojler plně vyhovoval a splňoval všechny vaše nároky, je dobré si ještě před nákupem zodpovědět několik zásadních otázek.

Jaký typ bojleru pořídit?

Na trhu najdete dvě varianty bojlerů – beztlakové bojlery a tlakové bojlery.

Beztlakové zásobníkové ohřívače jsou určeny pro zásobení teplou vodou jen pro jedno odběrné místo a nejčastěji se umisťují k samostatným dřezům, umyvadlům nebo sprchám. Tlakové zásobníkové ohřívače mohou vodou zásobit i více odběrných míst a často slouží jako centrální zásobárna teplé vody pro větší část bytu nebo domu.

U bojlerů Wterm AQ 30–200 litrů najdete spolehlivé bojlery fungující na tlakovém principu. Maximální teplotu vody si lze nastavit až na 65 °C. Hodí se pro široké využití v domácnostech. Zakoupit je můžete zde.

Jakou zvolit velikost bojleru?

Zde hraje velkou roli to, jaká místa bude bojler zásobovat, jak moc jste nároční na spotřebu vody a hlavně kolik členů má vaše domácnost.

Pro obsloužení jednoho umyvadla, například u samostatného WC, si postačíte s menším zásobníkem s objemem do 20 l. U bojleru, který bude obsluhovat umyvadla, dřez, sprchu a vanu počítejte s tím, že jedna osoba v domácnosti spotřebuje přibližně 50 l teplé vody denně. U čtyřčlenné rodiny je proto dobré počítat se zásobníkem o objemu 150-200 l. Je dobré myslet i na chvíle, kdy k vám přijede návštěva a spotřeba vody může být o něco vyšší.

Jaký zvolit tvar a umístění bojleru?

Protože žádný dům ani byt nejsou úplně stejné, nabízejí bojlery několik typů provedení, aby se daly umisťovat do různých prostor.

Stojaté bojlery (zvané také vertikální bojlery) jsou klasickým typem bojlerů a hodí se k umístění do rohů místností, do technických prostor nebo do větších výklenků. Ležaté bojlery (zvané horizontální bojlery) jsou konstruované tak, aby se daly umístit pod strop a nezabíraly prostor v místnosti. Speciálním typem jsou pak bojlery SLIM, které mají zeštíhlenou konstrukci, aby bylo možné umístit je ve velmi stísněných prostorách.

Bojler by se měl instalovat vždy co nejblíže odběrným místům, aby přívody vody byly co nejkratší a nedocházelo tak k tepelným ztrátám při průtoku vody potrubím. Potrubí by mělo být dostatečně zaizolované.

Jak poznat kvalitní bojler?

Při výběru sledujte materiály, ze kterých je bojler vyroben. Odolný zásobník, který vám vydrží pěknou řádku let, má nádobu zásobníku vyrobenou z oceli a opatřenou keramickým smaltem. Aby docházelo k co nejmenším tepelným ztrátám při ohřevu vody, měl by být zásobník opatřen dostatečnou izolací. Samozřejmostí by měla být ochranná hořčíková anoda chránící proti korozi, odolné topné těleso, bezpečnostní termostat, pojistka proti zamrznutí vody a pojistný ventil. Dallší rady a tipy pro výběr bojleru naleznete v tomto článku.

Co dalšího si lze pořídit pro úsporný ohřev vody?

Velkým pomocníkem při ohřevu užitkové vody využívané pro vytápění domácnosti pro vás může být sestava elektrokotle a zásobníku Wterm EKEN V1D. Výhodou elektrokotle je jednoduchá montáž, tichý a čistý provoz, vysoká účinnost i snadná obslužnost. Elektrokotel se dodává včetně potřebného příslušenství.

Případné další nejasnosti je dobré řešit přímo s prodejcem, který vám pomůže vybrat ideální model bojleru nebo elektrokotle.

Přečtěte si také:

Jaké ohřívače vody se nejvíce osvědčí v malých bytech, v chatách a chalupách?


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle